Πόσο πιθανός είναι ο θάνατος από τροφική αλλεργία;

Η τροφική αλλεργία είναι ίσως η αλλεργική νόσος με τη βαρύτερη επίπτωση στην ποιότητα ζωής του ασθενούς (και της οικογένειάς του, όταν πρόκειται για παιδί). Οι κυριότεροι λόγοι είναι η αναγκαιότητα αυστηρών περιορισμών στο διαιτολόγιο και ο επικείμενος φόβος μιας ισχυρής αναφυλακτικής αντίδρασης σε κάποια τυχαία έκθεση στο τροφικό αλλεργιογόνο. Ακόμα περισσότερο προκαλούν άγχος οι σποραδικές αναφορές για θανάτους από τροφική αλλεργία, συνηθέστερα μετά από κατανάλωση ξηρών καρπών, σπόρων ή θαλασσινών. Είναι λογικό αυτά τα συμβάντα να αυξάνουν το άγχος και να εγείρουν το αίσθημα του φόβου σε αλλεργικά άτομα.

Πόσο συχνοί είναι όμως οι θάνατοι από τροφική αλλεργία;

Την απάντηση στο ερώτημα προσπάθησαν να δώσουν οι επιστήμονες της ομάδας του RJ Boyle από το Imperial College του Λονδίνου, που δημοσίευσαν την εν λόγω μελέτη στα τέλη του 2013. Πήραν λοιπόν όλη τη δημοσιευμένη πληροφορία από το 1946 και μετά, συμπεριλαμβάνοντας επιστημονικά άρθρα, εθνικές καταγραφές και διεθνείς βάσεις δεδομένων, και κατέληξαν στο εξής διαφωτιστικό συμπέρασμα:

Ο κίνδυνος θανάτου από τροφική αλλεργία είναι αρκετά μικρότερος από αυτό που φαντάζεται κανείς, με βάση την συχνότητα των αλλεργικών αντιδράσεων, την ικανότητα των τροφίμων να προκαλούν βαριές αντιδράσεις, αλλά και τη δημοσιότητα που συνήθως λαμβάνουν τα όποια περιστατικά θανάτου από αλλεργία σε κάποια τροφή. Για την ακρίβεια, υπολογίστηκε ότι η πιθανότητα θανάτου από τροφική αλλεργία σε κάποιο αλλεργικό άτομο είναι 1,81 ανά εκατομμύριο άτομα-έτη. Για να μπορέσει κανείς να έχει ένα μέτρο του τι σημαίνει το συγκεκριμένο νούμερο, σκεφτείτε ότι είναι πιο πιθανό να πεθάνει κανείς από ατύχημα, ακόμα και να δολοφονηθεί, παρά να πεθάνει από τροφική αλλεργία!

Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει φυσικά ότι τα μέτρα προφύλαξης σε ασθενείς με τροφική αλλεργία είναι περιττά. Αντιθέτως, είναι βέβαιο ότι η αποφυγή των αλλεργιογόνων, η εκπαίδευση των ασθενών και η σωστή αντιμετώπιση των αναφυλακτικών αντιδράσεων με τη χρήση αυτοενιέμενης αδρεναλίνης συμβάλλουν δραστικά στο να παραμένει η μακάβρια αυτή πιθανότητα σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Καθώς όμως αυτό που υποβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των αλλεργικών ατόμων είναι και ο ενδεχόμενος κίνδυνος θανάτου, τα πρόσφατα αυτά ευρήματα είναι χρήσιμα για την ενθάρρυνση των ασθενών με τροφική αλλεργία: αν κάνετε αυτά που πρέπει, μη φοβάστε το θάνατο!

Χρόνια πολλά!

 

 

5/5 - (2 votes)
Print Friendly, PDF & Email