ΕΡΩΤΗΣΗ: Όταν με τσιμπάει σφήκα το σημείο του τσιμπήματος πρήζεται υπερβολικά. Την τελευταία φορά πέρασαν 5 μέρες για να ξεπρηστεί. Είμαι μάλλον πολύ αλλεργική στα τσιμπήματα. Κινδυνεύω να πάθω κάτι σοβαρότερο? Αν ναι πρέπει να έχω μαζί μου αδρεναλίνη? Βοηθήστε με σας παρακαλώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες για την αλλεργία στη μέλισσα και τη σφήκα, για να θεωρηθεί μια αντίδραση μετά από τσίμπημα τέτοιου εντόμου ως αλλεργική, θα πρέπει να υπάρχει γενικευμένο εξάνθημα, δηλαδή κνίδωση (πετάλες ή καντήλες) σε όλο το σώμα. Αν καταλαβαίνω σωστά εσείς περιγράφετε μια τοπική αντίδραση δηλαδή μια αντίδραση γύρω από το σημείο του τσιμπήματος, όσο μεγάλη και αν είναι αυτή. Στην περίπτωση σας λοιπόν, κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται για αλλεργία, αλλά για μια δικαιολογημένη τοπική αντίδραση από το δηλητήριο του εντόμου, που δεν υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε αλλεργικό σοκ. Συνεπώς δεν απαιτείται να έχετε μαζί σας αδρεναλίνη.

Ωστόσο, αν είστε άτομο που ζείτε στο ύπαιθρο, ή έχετε κάποια ενασχόληση στο ύπαιθρο, καθώς επίσης και αν η αντίδραση που περιγράφετε είναι τόσο μεγάλη που τα όριά της υπερβαίνουν σε έκταση την κοντινότερη μεγάλη άρθρωση (π.χ. αν το τσίμπημα είναι στο μπράτσο, το πρήξιμο να ξεπερνά σε έκταση τον αγκώνα ή τον ώμο) τότε θα συμβούλευα να εξετασθείτε από ειδικό αλλεργιολόγο, για να γίνει λεπτομερής λήψη ιστορικού και αν απαιτείται ειδικά δερματικά τεστ και εξετάσεις αίματος.

Γιώργος Σταυρουλάκης

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

4/5 - (4 votes)
Print Friendly, PDF & Email