Τι έρχεται πρώτα; Η αναφερόμενη αλλεργία στην πενικιλίνη ή η χρόνια κνίδωση;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια θέλησαν να εξετάσουν εάν υπάρχει κάποια συσχέτιση ανάμεσα στην αναφερόμενη αλλεργία στην πενικιλίνη και την χρόνια κνίδωση λόγω της υψηλής συχνότητα συνύπαρξης των δύο καταστάσεων. Είχαν παρατηρήσει ότι οι ασθενείς που αναφέρουν αλλεργία στην πενικιλίνη αναπτύσσουν συχνά χρόνια κνίδωση αλλά και οι ασθενείς που έχουν χρόνια κνίδωση αναφέρουν με μεγαλύτερο ρυθμό από ότι ο γενικός πληθυσμός αλλεργία στην πενικιλίνη. Σύμπτωση; Οι Ερευνητές που διαπίστωσαν τη συσχέτιση αυτή δεν το πιστεύουν αυτό.

Στη μελέτη αυτή που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Annals of Allergy, Asthma & Immunology, εξετάστηκαν τα ιατρικά αρχεία 11143 ασθενών που παρακολουθούνται στο Αλλεργιολογικό  τμήμα, του πανεπιστήμιου της Πενσυλβάνια.

Από τους ασθενείς αυτούς βρέθηκε ότι 220 ανέφεραν και αλλεργία στην πενικιλίνη και είχαν ταυτόχρονα ιστορικό χρόνιας κνίδωσης.

Μετά από στατιστική επεξεργασία βρέθηκε ότι ο επιπολασμός της αναφερόμενης αλλεργίας στην πενικιλίνη σε ασθενείς με χρόνια κνίδωση είναι περίπου 3 φορές μεγαλύτερος από ό, τι στο γενικό πληθυσμό. Αλλά και αντίστροφα ο επιπολασμός της χρόνιας κνίδωσης σε ασθενείς με αναφερόμενη αλλεργία στην πενικιλίνη βρέθηκε επίσης να είναι περίπου 3 φορές μεγαλύτερος από ό,τι στον πληθυσμό

Θέλησαν επίσης να εξετάσουν αν αυτό που οι ασθενείς ορίζουν ή αναφέρουν ως αλλεργία  στην πενικιλίνη δεν είναι τίποτα άλλο από μία έξαρσή της χρόνιας κνίδωσης που ήδη έχουν. Η αναδρομική επεξεργασία των ιστορικών συνηγορεί υπερ της παραπάνω θεωρίας.

Θυμίζουμε ότι με τον όρο χρόνια κνίδωση εννοούμε την σχεδόν καθημερινή εμφάνιση πομφών για περισσότερο από έξι εβδομάδες. Λεπτομέρειες για τη χρόνια κνίδωση μπορείτε να βρείτε εδώ

Οι περισσότεροι άνθρωποι που κάποια στιγμή της ζωής τους έχουν εμφανίσει εξάνθημα από λήψη πενικιλίνης πιστεύουν ότι είναι αλλεργικοί σε αυτή χωρίς ποτέ να έχουν επισκεφτεί αλλεργιολόγο και να έχουν κάνει ειδικά τεστ. Οι άνθρωποι αυτοί χαρακτηρίζονται ως αλλεργικοί στην πενικιλίνη εφ όρου ζωής και αναγκάζονται να παίρνουν εναλλακτικά αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση διαφόρων λοιμώξεων.

Είναι πολύ σημαντικό για οποιοδήποτε πιστεύει ότι έχει αλλεργία στην πενικιλίνη να επισκέπτεται ειδικό αλλεργιολόγο. Αν ο αλλεργιολογικός έλεγχος είναι αρνητικός είναι πιθανόν, να έχουν απλά μια τάση να εμφανίζουν πομφούς λόγω «αυξημένης» ευαισθησίας στο δέρμα τους.

Αυτή η σχέση ανάμεσα στη χρόνια κνίδωση και στην αναφερόμενη αλλεργία στην πενικιλίνη τονίζει την ανάγκη να συμπεριλαμβάνεται στη λήψη ιστορικού για τη χρόνια κνίδωση η ερώτηση για αλλεργία στην πενικιλίνη. Οι συγγραφείς επίσης προτείνουν να γίνονται αλλεργικά τεστ στην πενικιλίνη σε όλους τους ασθενείς που αναφέρουν αλλεργία στην πενικιλίνη. Επιπρόσθετα, οι ασθενείς που αναφέρουν αλλεργία στην πενικιλίνη μπορεί να έχουν στην πραγματικότητα χρόνια κνίδωση.

 

Πηγές

Association between chronic urticaria and self-reported penicillin allergy. Susanna Silverman, MD , Russell Localio, PhD , Andrea J. Apter, MD, MS. Annals of Allergy, Asthma & Immunology. DOI.10.1016/j.anai.2015.11.020. Published online January 09, 2016.

3/5 - (2 votes)
Print Friendly, PDF & Email