Το μωρό μου (7,5 μηνών) εμφανίζει εξανθημα στην περιοχή της πάνας που, βάσει παρατήρησης, σχετίζεται με την κατανάλωση από μέρους μου σιτηρών. Θηλάζει και έχει πιει κάποιες φορές χυμό από καρότο, ενώ επίσης τρώει αβοκάντο. Το ερώτημα είναι το εξής: αν δεν αφαιρέσω τα σιτηρά από την διατροφή μου, πώς μπορεί να εξελιχθεί αυτή η πιθανή αλλεργία που παρουσιάζει το μωρό;

Η “δερματίτιδα εκ σπαργάνων” ή παράτρημα, είναι μια συνηθισμένη δερματίτιδα της νεογνικής/βρεφικής ηλικίας, που συνήθως εμφανίζεται μέχρι τον 12ο μήνα. Ως αίτιο είναι κυρίως ο τοπικός ερεθισμός από τα κόπρανα και τα ούρα, αλλά όχι η τροφική αλλεργία. Από τη στιγμή μάλιστα που το μωρό σας δεν τρώει σιτηρά, αλλά θηλάζει σχεδόν αποκλειστικά, χωρίς να εκδηλώνει άλλα συμπτώματα,είναι απίθανο να συνδέεται με τη δική σας διατροφή.

Σαφώς και υπάρχουν τροφικές αλλεργίες επιβραδυνόμενου τύπου που συνδέονται με τη διατροφή της μητέρας και τις πρωτεϊνες που περνούν μέσω του μητρικού γάλακτος στο μωρό (πχ πρωκτοκολίτιδα), αλλά δεν γνωρίζουμε για σύνδεση του παρατρήματος με κάτι τέτοιο. Θα σας συμβουλεύαμε να μην αλλάξετε την διατροφή σας. Αντιθέτως θα σας λέγαμε πως θα πρέπει να μιλήσετε με τον παιδίατρο σας και να προσθέσετε περισσότερα τρόφιμα από αυτά που αναφέρατε. Δεν είναι σωστό να κάνουμε υποδείξεις από μια ιστοσελίδα για τον τρόπο εισαγωγής τροφίμων, αλλά η σίτηση με καρότο και αβοκάντο, ως μόνα τρόφιμα που έχουν δωθεί ως συμπλήρωμα του μητρικού θηλασμού, είναι ασυνήθης.

4/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email