Γιατί ορισμένοι ασθματικοί δεν ανταποκρίνονται στην θεραπεία? Το νευροπεπτιδίο Υ και ο ρόλος του

Σε ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων με άσθμα οι υπάρχουσες θεραπείες αποτυγχάνουν. Πολύ πρόσφατα μελετητές προσπαθούν να ρίξουν φως στο γιατί συμβαίνει αυτό ανακαλύπτοντας μία εναλλακτική αιτία της αναπνευστικής δυσλειτουργίας, η οποία δεν αποτελεί στόχο των μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενων φαρμάκων

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι πραγματικά πρωτοποριακή, και τα αποτελέσματα της ανοίγουν ένα νέο δρόμο στη θεραπεία του άσθματος. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δημοσιεύτηκαν αυτό το μήνα στο ιατρικό περιοδικό Journal of Clinical Investigation.

Το άσθμα αποτελεί μία σύγχρονη επιδημία με αριθμούς που αυξάνονται ολοένα και περισσότερο σε όλο τον κόσμο και υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή  περισσότερα από 300 εκατομμύρια παγκοσμίως πάσχουν από άσθμα. Η πλειονότητα των ασθενών ελέγχει το άσθμα της και προλαβαίνει τα επεισόδια με την αποφυγή των εκλυτικών παραγόντων και τη χρήση φαρμάκων όπως είναι τα εισπνεόμενα στεροειδή. Περισσότερα για τη θεραπεία του άσθματος μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Παρά την σημαντική πρόοδο που έχει γίνει πολλοί από τους ασθενείς συνεχίζουν να έχουν σημαντικά προβλήματα και τα υπάρχοντα φάρμακα αποδεικνύονται αναποτελεσματικά. Αυτό συμβαίνει κυρίως στην κατηγορία εκείνη των ασθενών που δεν έχουν ΤΗ2 ανοσολογικά μεσολαβούμενο φαινότυπο και έχουν μη ηωσινοφιλικό άσθμα.

Στη δημοσιευθείσα μελέτη βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις Νευροπεπτιδίου Υ (NPY) σε ποντίκια με βρογχική υπεραπαντητικότητα.

Οι ερευνητές κατάφεραν να απενεργοποιήσουν έναν σημαντικό αριθμό γονιδίων στα ποντίκια, βρίσκοντας ότι η απενεργοποίηση ειδικών γονιδίων προκαλεί μία κατάσταση που μοιάζει με άσθμα και λέγεται βρογχική υπεραπαντητικότητα (AHR) . H ARH είναι χαρακτηριστικό του άσθματος και προκαλεί αυξημένη απάντηση σε μία ειδικά εισπνεόμενα ερεθίσματα. Η κατάσταση αυτή προκαλεί φλεγμονή των αεραγωγών με συνέπεια τα συμπτώματα του άσθματος.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη δραστηριότητα των γονιδίων μέσα στα επιθηλιακά κύτταρα των αεραγωγών των τρωκτικών και την συνέκριναν με τη δραστηριότητα των γονιδίων σε ποντίκια που δεν είχαν βρογχική υπεραπαντητικότητα. Βρέθηκε ότι τα ποντίκια με AHR είχαν αυξημένα επίπεδα συγκέντρωσης Nευροπεπτίδιου Υ (NPR) σε σύγκριση με τα ποντίκια της ομάδας ελέγχου. Το NPR είναι ένας νευροδιαβιβαστής, ένα μόριο που μεταδίδει σήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα αλλά δρα και σε τοπικό επίπεδο όπου παράγεται από το «τραυματισμένο» επιθήλιο και προκαλεί αγγειοσύσπαση και βρογχοσύσπαση.

Το νευροπεπτίδιο Υ

Το νευροπεπτίδιο Υ

Παρότι υπήρξαν προηγούμενες μελέτες που συνέδεαν παραλλαγές του γονιδίου του NPR με αυξημένο κίνδυνο άσθματος, ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρχε απευθείας συσχέτιση του νευροπεπτίδιου Υ με το άσθμα. Μπλοκάροντας  το νευροπεπτίδιο Υ θα μπορούσαμε να έχουμε μία αποτελεσματική θεραπεία για το άσθμα .

Το επόμενο βήμα της έρευνας ήταν να εξετασθεί κατά πόσο το νευροπεπτίδιο Υ μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στους ανθρώπους με άσθμα.

Η έκθεση ανθρωπίνων πνευμονικών αεραγωγών σε νευροπεπτίδιο Υ προκαλεί AHR και ενεργοποιεί ενδοκυττάρια σήματα (μέσω Rho κινάσης) που οδηγούν σε σύσπαση των λείων μυϊκών ινών των αεραγωγών και κατ’ επέκταση βρογχόσπασμο.

Βασισμένη στα αποτελέσματα τους, οι ερευνητές προτείνουν ότι η παρεμπόδιση  της δραστηριότητας του Νευροπεπτιδίου Υ μπορεί να είναι μία πολύ καλή θεραπευτική επιλογή και δίνει ελπίδα στους ασθενείς αυτούς οι οποίοι αποτυγχάνουν να απαντήσουν στις τωρινές θεραπείες. Ένας νέος μηχανισμός πίσω από το μη ηωσινοφιλικό άσθμα αναδύεται και η μελέτη του αποτελεί σημαντικό πεδίο έρευνας.

Φαρμακευτικές θεραπείες που αναστέλλουν την δράση του νευροπεπτίδιο Υ έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσονται για άλλες παθήσεις συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής υπέρτασης και της παχυσαρκίας.

Αν και εφόσον αποδειχθεί ότι οι αναστολείς του NPR μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην θεραπεία του άσθματος, αυτό θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό επόμενο βήμα στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς φαρμάκων που θα στοχεύσει το συγκεκριμένο (μη ηωσινοφιλικό) φαινότυπο.

Πηγή:
J Clin Invest
Epithelium-generated neuropeptide Y induces smooth muscle contraction to promote airway hyperresponsiveness

Shanru Li,1,2,3 Cynthia Koziol-White,1,4 Joseph Jude,1,4 Meiqi Jiang,1,4 Hengjiang Zhao,1,4 Gaoyuan Cao,1,4 Edwin Yoo,1,4William Jester,1,4 Michael P. Morley,1,2,3 Su Zhou,1,2 Yi Wang,1,2,3 Min Min Lu,1,2 Reynold A. Panettieri Jr.,1,4 and Edward E. Morrisey1,2,3,5,6

First published April 18, 2016

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email