Φάρμακα που σώζουν ζωές όπως η αδρεναλίνη και τα εισπνεόμενα… χρησιμοποιούνται λανθασμένα!

Εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από σοβαρές αλλεργίες και άσθμα και γι αυτό έχουν στην κατοχή τους φάρμακα που μπορεί να τους σώσουν τη ζωή και να αντιμετωπίσουν μία σοβαρή κρίση άσθματος.  Δυστυχώς,  πολλοί λίγοι από αυτούς ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν τις συνταγογραφούμενες συσκευές σωστά  , αν και νομίζουν ότι ξέρουν το σωστό τρόπο.

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Annals of Allergy, Asthma and Immunology,  μόνο 16% των ασθενών που τους είχε συνταγογραφηθεί αδρεναλίνη για αντιμετώπιση αναφυλακτικών αντιδράσεων μπορούσαν να επιδείξουν το σωστό τρόπο χρήσης της. Από τους ασθενείς με άσθμα μόνο 7% χρησιμοποιούσαν σωστά το inhaler  τους.

Στη μελέτη φάνηκε ότι οι ασθενείς δεν είχαν εκπαιδευτεί κατάλληλα στη χρήση αυτών των συσκευών, δεν είχαν καταλάβει τις οδηγίες ακόμη και μετά την εκπαίδευση, ή ξεχνούσαν τις οδηγίες κατά το πέρασμα του χρόνου. 

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που κλήθηκαν να επιδείξουν τη χρήση της αδρεναλίνης κάνανε λάθος σε 3 ή περισσότερα βήματα. Το πιο συνηθισμένο λάθος ήταν η μη διατήρηση της συσκευής στη θέση χρήσης για τουλάχιστον 10 sec.

63% των ασθενών που κάνανε χρήση inhalers κάνανε λάθος σε 3 ή περισσότερα βήματα. Το πιο συνηθισμένο λάθος ήταν η μη πλήρης εκπνοή πριν τη χρήση του inhaler. Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος ήταν η παράβλεψη της ανακίνησης του φαρμάκου πριν τη 2η εισπνοή.

Η μελέτη παρουσιάζει την ανάγκη για βελτίωση της εκπαίδευσης των ασθενών , ώστε να επιτύχουν την  πλήρη κάλυψη από τα συγκεκριμένα φάρμακα. Οι προτάσεις εκπαίδευσης περιλαμβάνουν επανάληψη των βημάτων τόσο λεκτικά όσο και με επίδειξη. Η βελτίωση στην εκπαίδευση θα βοηθήσει τους ασθενείς στη σωστή χρήση των φαρμάκων και πιθανά θα σώσει ζωές.

Περισσότερα για τη μελέτη μπορείτε να διαβάσετε  εδώ : http://dx.doi.org/10.1016/j.anai.2014.10.016

4.4/5 - (5 votes)
Print Friendly, PDF & Email