Χολινεργική κνίδωση και αναφυλαξία

Το καλοκαίρι πλησιάζει και κάποιοι ασθενείς με χολινεργική κνίδωση πρόκειται να παρουσιάσουν έξαρση ή επιδείνωση. Η χολινεργική κνίδωση αποτελεί ένα ιδιαίτερο είδος φυσικής κνίδωσης που προκαλείται από υψηλές θερμοκρασίες, έντονη άσκηση και άγχος. Εκδηλώνεται με κνιδωτικές βλάβες που εμφανίζονται σε έδαφος δερματικής ερυθρότητας και διαρκούν λίγες ώρες, συνήθως κατά την διάρκεια της ημέρας.

Το κύριο ερέθισμα που αντιλαμβάνεται ο οργανισμός μας για την έναρξη της χολινεργικής κνίδωσης είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε μια ζεστή μέρα, αλλά και γενικά ένα ζεστό περιβάλλον (όπως η σάουνα ή δωμάτιο με έντονη θέρμανση και ζεστές κουβέρτες) μπορούν να προκαλέσουν την χολινεργική κνίδωση. Η έντονη άσκηση ή άσκηση σε ζεστό περιβάλλον επίσης ανεβάζουν την θερμοκρασία του σώματος και προκαλούν χολονεργική. Οι ασθενείς αυτοί παρατηρούν έξαρση όταν στεναχωρηθούν, αγχωθούν ή ντραπούν.

Σπανιότερα οι ασθενείς με χολινεργική κνίδωση εκδηλώνουν πιο γενικευμένες αντιδράσεις από την κνίδωση και το αγγειοοίδημα, με συμπτώματα από το γαστρεντερικό, το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό. Πρόκειται λοιπόν για ασθενείς που εκδηλώνουν αναφυλαξία στα πλαίσια έξαρσης της χολινεργικής. Σε αυτή την κατάσταση αναφέρεται ένα πρόσφατο άρθρο των Vadas Peter και συνεργατών [J Allergy Clin Immunol Pract 2016;4:284-91], όπου περιγράφονται περιστατικά ασθενών που καταγράφηκαν αναδρομικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Τορόντο.

Συνολικά περιγράφονται 19 περιστατικά με ηλικία 12 έως 48 ετών. Σημαντική είναι η παρατήρηση πως η πλειονότητα (79%) ήταν γυναίκες. Οι ασθενείς είχαν κατά μέσο όρο περίπου 9 επεισόδια ανά έτος. Όλοι ανέφεραν την υψηλή θερμοκρασία ως το βασικό ερέθισμα, ενώ οι περισσότεροι (88,9%) ανέφεραν επεισόδια και κατά την άσκηση. Το 83,3% ανέφεραν επεισόδια αναφυλαξίας που προκλήθηκαν από το άγχος. Μόνο 3 από τους ασθενείς (16,6%) ανέφεραν επεισόδια που τους έκαναν να ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου τους.

Αναφορικά με τα συμπτώματα, το 94,7% είχαν δερματικές εκδηλώσεις, το 78,9% παρουσίασαν συμφόρηση του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως ίδια ήταν και τα ποσοστά όσων ανέφεραν συμπτώματα από τον πνεύμονα ή/και από το καρδιαγγειακό, ενώ το 57,9% είχαν γαστρεντερικά συμπτώματα. Οι 7/19 ασθενείς έχασαν τις αισθήσεις τους σε κάποιο από τα επεισόδια «χολινεργικής αναφυλαξίας». Να σημειωθεί πως κανένας ασθενής δεν είχε πυρετό.

Η μέτρηση τρυπτάσης δεν βοηθά στη διάγνωση της νόσου, αφού σε όλους τους ασθενείς που μετρήθηκε ήταν φυσιολογική, αλλά γίνεται στα πλαίσια διαφοροδιάγνωσης από τη μαστοκυττάρωση. Αντίθετα χρήσιμη για την διάγνωση, σε περίπτωση αμφιβολίας, αποδείχθηκε η δοκιμασία έκθεσης σε θερμό περιβάλλον. Στην δοκιμασία αυτή υποβλήθηκε μια 24χρονη φοιτήτρια, που μπήκε σε σάουνα με 90O C. Γινόταν θερμομέτρηση και παρατηρήθηκε όντως πως όσο ανέβαινε η θερμοκρασία στο σώμα της, τόσο εντονότερα εκδηλώθηκαν τα συμπτώματα.

Η διάγνωση της αναφυλαξίας στα πλαίσια χολινεργικής κνίδωσης είναι απαραίτητη, αφού ο ασθενής και οι οικείοι του θα πρέπει να γνωρίζουν τον τρόπο αντιμετώπισης, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια της υγείας του, αλλά και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

3/5 - (4 votes)
Print Friendly, PDF & Email