ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο ανιψιός μου έχει τροφική αλλεργία στο φιστίκι (2+) καθώς επίσης στην Ισταμίνη (2+) και στον μύκητα Alternaria (1/2+). Η αλλεργιολόγος που τον εξέτασε μας είπε επίσης να “αποφεύγονται οι ξηροί καρποί και τα συντηρητικά”. Εδώ και αρκετό καιρό παρουσιάζει πόνους/διαταραχές/κολικούς στην κοιλιά/στομάχι. Για παράδειγμα, χθες έφαγε σπανακόρυζο και γάλα με “οικολογικές” νιφάδες ρυζιού με κακάο (που προτείνονται για αλλεργικούς). Αμέσως μετά άρχισε να έχει ενοχλήσεις/πόνο έντονο στην κοιλιακή χώρα χαμηλά! Θα ήθελα να ρωτήσω που μπορεί να οφείλεται αυτό, πως μπορεί να διαπιστωθεί και πώς αντιμετωπίζεται. Διάβασα ότι μπορεί να οφείλεται στις ισταμίνες που πιθανώς περιέχουν κάποιες τροφές. Ισχύει; Εάν ναι ποια η αντιμετώπιση και ποιες τροφές περιέχουν ισταμίνες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ευχαριστούμε για την επικοινωνία. Θα προσπαθήσω να σας ξεκαθαρίσω ορισμένα θέματα για να αποφεύγεται η σύγχυση. 1. Προφανώς τα τεστ που έγιναν στον ανιψιό σας ήταν οι δερματικές δοκιμασίες νυγμού. Σε αυτές η ισταμίνη έχει το ρόλο του θετικού μάρτυρα και γίνεται μόνο για να είμαστε σίγουροι ότι το δέρμα του ασθενούς έχει δυνατότητα αντίδρασης. Όλοι οι άνθρωποι (εξαίρεση ...
Read More »