Nέα έρευνα αναδεικνύει τα οφέλη από τη συμβίωση με κατοικίδια ζώα κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αλλεργιών και παχυσαρκίας

Οι τετράποδοι φίλοι μας αναμφίβολα μας φέρνουν χαρά και συντροφικότητα, αλλά οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα οφέλη τους δεν σταματούν εκεί, ιδιαίτερα για τα παιδιά.

Όπως είχε αναδειχθεί από μια παλιότερη μελέτη η έκθεση των παιδιών σε σκύλο κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής συνδέεται με 13% μειωμένο κίνδυνο άσθματος, όταν το παιδί είναι σε σχολική ηλικία. Επιπλέον, η έκθεση σε ζώα φάρμας συνδέεται με μείωση κατά 52% του κινδύνου εμφάνισης άσθματος σε παιδιά σχολικής ηλικίας και κατά 31% σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Η ευεργετική δράση της επαφής με τα ζώα οφείλεται πιθανώς στο ότι τα παιδιά έρχονται σε τακτική επαφή με αυξημένη ποσότητα και ποικιλία μικροοργανισμών και ενδοτοξινών.

Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που αποδεικνύει ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε σκύλους, γάτες, και άλλα κατοικίδια ζώα με τρίχωμα στις αρχές της ζωής τους – πριν από τη γέννηση και έως 3 μήνες μετά – παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις σε δύο ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου: Ruminococcus και Oscillospira. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το Ruminococcus με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικών παθήσεων στα παιδιά ενώ η Oscillospira έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η έκθεση στα κατοικίδια ζώα προκαλεί αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου ευνοώντας την ανάπτυξη μικροοργανισμών με ευεργετική δράση. Στο πλαίσιο της μελέτης στην οποία συμμετείχαν 746 βρέφη, οι μητέρες των βρεφών είχαν την υποχρέωση να αναφέρουν οποιαδήποτε κατοικίδια ζώα κατείχαν κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, καθώς και 3 μήνες μετά τη γέννηση. Περίπου το 46 τοις εκατό των βρεφών είχαν εκτεθεί σε κατοικίδια ζώα πριν και μετά τον τοκετό. Τα σκυλιά αντιπροσώπευαν περίπου το 70 τοις εκατό των κατοικίδιων ζώων. Δείγματα κοπράνων συλλέχθηκαν από κάθε βρέφος γύρω στην ηλικία των 3 μηνών και αναλύθηκαν για να προσδιοριστεί η αφθονία των ειδικών βακτηρίων του εντέρου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βρέφη που εκτέθηκαν σε ζώα με τρίχωμα πριν και μετά τη γέννηση έδειξαν διπλάσια ποσότητα των Ruminococcus και Oscillospira, σε σύγκριση με τα βρέφη που δεν εκτίθενται σε κατοικίδια ζώα. Τα ευρήματα παρέμειναν σημαντικά ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου ενός βρέφους: τοκετός με καισαρική τομή, αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της γέννησης, και περιορισμένος θηλασμός.
Αν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η έκθεση σε κατοικίδια ζώα περιγεννητικά επηρεάζει το εντερικό μικτοβίωμα των παιδιών, ο Kozyrskyj και η ομάδα του πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους υποστηρίζουν προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να ωφελήσουν την υγεία των παιδιών.

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email