ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Ο αιματολογικός έλεγχος και οι δερματικές δοκιμασίες είναι οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες εξετάσεις. Σχεδόν σε κάθε περίπτωση γίνονται παράλληλα καθώς η μία συμπληρώνει και επιβεβαιώνει την άλλη.

Σε κάθε περίπτωση ο Αλλεργιολόγος ζητά έλεγχο για ολική IgE. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για το σύνολο των αντισωμάτων στο αίμα που σχετίζονται με τις αλλεργικές εκδηλώσεις. Ως αυτόνομο αποτέλεσμα δε δίνει ιδιαίτερη πληροφορία και επομένως δε θα πρέπει, ειδικά οι γονείς όταν πρόκειται για τα παιδιά τους, να ανησυχούν χωρίς λόγο! Ο ιατρός όμως με βάση την ολική IgE θα αξιολογήσει τις πολύ σημαντικότερες ειδικές IgE για τις οποίες γίνεται λόγος παρακάτω. Επίσης, η ολική IgE αποτελεί έναν αδρό δείκτη αλλεργίας, ενδεικτικό σε πολλές περιπτώσεις παλαιότερου ιστορικού ατοπικής δερματίτιδας και υπό αυτήν την έννοια σημαντικού στη διαγνωστική σκέψη του ιατρού.

Πολύ μεγαλύτερης σημασίας είναι οι ειδικές IgE που ανιχνεύονται στο αίμα με τις εξετάσεις που είναι γνωστές ως RAST ή CAP. Λέγονται ειδικές γιατί ανιχνεύουν τα αντισώματα εκείνα που είναι ειδικά για το αλλεργιογόνο που προσπαθεί ο ιατρός να συσχετίσει με τα συμπτώματα του ασθενούς του. Αυτά τα αλλεργιογόνα (όπως και στις δερματικές δοκιμασίες νυγμού) μπορεί να είναι τροφικά, φάρμακα, δηλητήρια ή, κυρίως, αεροαλλεργιογόνα που προκαλούν συμπτώματα αναπνευστικής αλλεργίας. Τα τελευταία χρόνια η έρευνα έχει φέρει επανάσταση στην ειδική διάγνωση των αλλεργικών νόσων στο αίμα με τα ανασυνδιασμένα αλλεργιογόνα (μοριακή διάγνωση).

Αυτά στηρίζονται και πάλι στην ανίχνευση ειδικής IgE στο αίμα μόνο που η διαγνωστική τους αξία είναι ιδιαίτερη. Με αυτά ο Αλλεργιολόγος μπορεί να ξεχωρίσει με εξαιρετική ακρίβεια τον αλλεργιολογικό παράγοντα (στην περίπτωση για παράδειγμα της αναπνευστικής αλλεργίας ή της αλλεργίας σε μέλισσες και σφήκες) κάτι που θα οδηγήσει σε καθορισμό με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια της σύνθεσης των εμβολίων της ανοσοθεραπείας.

Στην περίπτωση της τροφικής αλλεργίας, οι εξετάσεις ανασυνδιασμένων αλλεργιογόνων επιτρέπουν αφ’ενός την ακριβέστερη πρόγνωσή της και αφ’ετέρου το σχηματισμό από τον Αλλεργιολόγο πλάνου που θα βοηθήσει στην ευκολότερη και ταχύτερη άρση της αλλεργίας (ανοχή).

Οι αιματολογικές εξετάσεις μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ανεξαρτήτως λήψης τροφής ή φαρμακευτικής αγωγής. Συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά σε όλους τους ασφαλισμένους (π.χ. ΕΟΠΥΥ) και γίνονται σε πολλά μικροβιολογικά εργαστήρια.

Δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή εξαιρούνται οι εξετάσεις ανασυνδιασμένων αλλεργιογόνων. Αυτές δε συνταγογραφούνται, δεν καλύπτονται από τα ταμεία και το κόστος τους, που είναι σχετικά υψηλό, καλύπτεται ιδιωτικά. Επίσης τα εργαστήρια που διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό είναι πολύ λίγα και βρίσκονται στην Αττική.

4.1/5 - (9 votes)
Print Friendly, PDF & Email