ΑΕΡΟΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ

Αυτά είναι τα αλλεργιογόνα που υπάρχουν στον αέρα που εισπνέουμε. Προκαλούν κυρίως αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα ή/και βρογχικό άσθμα, ανάλογα με το αν προσβάλλεται η μύτη, τα μάτια ή/και ο πνεύμονας αντίστοιχα.

Κλασικό παράδειγμα είναι τα αλλεργιογόνα που περιέχονται στις γύρεις διαφόρων φυτών και δέντρων, και που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στην ατμόσφαιρα κατά την περίοδο ανθοφορίας (συνήθως την άνοιξη). Τα φυτά τα οποία ενδιαφέρουν από αλλεργιολογικής πλευράς είναι εκείνα τα οποία δεν έχουν μεγάλα άνθη με έντονα χρώματα. Προέρχονται κυρίως από τα διάφορα δένδρα, τους θάμνους, τα ζιζάνια και τα αγρωστώδη δηλ. τα φυτά του αγρού.

Ορισμένα από αυτά παράγουν μικρές γύρεις οι οποίες μπορούν να «ταξιδέψουν» αρκετά χιλιόμετρα π.χ. γύρη ελιάς, ενώ άλλων, οι γύρεις είναι μεγάλες και βαριές και πέφτουν στην γύρω από το δένδρο περιοχή π.χ. γύρη πεύκου. Με βάση τα ανωτέρω, δεν απαιτείται το φυτό να υπάρχει στο άμεσο περιβάλλον του ασθενούς, λόγου χάριν έξω από σπίτι του, προκειμένου να εκδηλωθούν τα συμπτώματα της αλλεργίας όπως καταρροή, φτέρνισμα ή δύσπνοια. Όταν όμως υπάρχει, τα φορτία των γύρεων είναι εξαιρετικά μεγάλα και η συμπτωματολογία περισσότερο έντονη.

 

Σημαντικά είναι επίσης τα αλλεργιογόνα των ακάρεων της οικιακής σκόνης, των μικροσκοπικών εντόμων που κατακλύζουν κατά εκατομμύρια τα σπιτια μας και προκαλούν αναπνευστικά συμπτώματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ζουν μέσα στην σκόνη και τα αλλεργιογόνα τους προέρχονται από τμήματα του σώματος και από τα περιττώματά τους τα οποία αναμειγνύονται με τα σωματίδια της σκόνης και εν συνεχεία εισπνέονται.

Για να επιβιώσουν οι μικροοργανισμοί αυτοί χρειάζονται σταθερές συνθήκες περιβάλλοντος και τροφή.  Έτσι, ‘βολεύονται’ στο ζεστό μας σπίτι και αναπτύσσονται σε μεγάλους αριθμούς μέσα στα στρώματα, στα μαξιλάρια, στις μοκέτες και στα χαλιά, στις πολυθρόνες, σε ορισμένα παιγνίδια των παιδιών π.χ. στα αρκουδάκια ή σε χώρους όπου κοιμούνται τα κατοικίδια ζώα. Σε όλα αυτά τα σημεία τρέφονται με την πιτυρίδα του ανθρώπου (δηλαδή τα κύτταρα της επιδερμίδας που πέφτουν και ανανεώνονται κάθε μέρα) και με μύκητες που υπάρχουν στο περιβάλλον. Την κατάλληλη υγρασία και θερμοκρασία τους την παρέχει το ανθρώπινο σώμα, όταν το άτομο κοιμάται στο κρεβάτι του.

Τα ακάρεα πολλαπλασιάζονται κυρίως το Φθινόπωρο αλλά και την Άνοιξη. Επειδή υπάρχουν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους μπορεί ο ασθενής να έχει ολοετή συμπτωματολογία ή κρίσεις κατά την διάρκεια των δύο εποχών που ήδη αναφέρθηκαν.

 

Τέλος, συχνά αίτια αλλεργίας είναι τα σωματίδια διαφόρων μυκήτων, που αναπτύσσονται συχνά σε χώρους με έντονη υγρασία, των κατοικίδιων ζώων, με κύριους εκπροσώπους το σκύλο και τη γάτα, αλλά και άλλων απρόσκλητων επισκεπτών, όπως η οικιακή κατσαρίδα.

4.2/5 - (10 votes)
Print Friendly, PDF & Email