ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΛΑΣΤΙΧΟ (LATEX)

 

 

Τι είναι το latex;

Πρόκειται για το γαλακτώδη χυμό του δέντρου Hevea brasiliensis που βρίσκεται στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Το  λάστιχο ή latex χρησιμοποιώντας τον αγγλόφωνο όρο, χρησιμοποιείται πολύ στην ιατρική. Βρίσκεται κυρίως στα γάντια αλλά και σε σύριγγες, ενδοφλέβιους καθετήρες, οδοντιατρικό εξοπλισμό κ.α.

Είναι επίσης συχνό και σε προϊόντα καθημερινής χρήσης , όπως προφυλακτικά, παπούτσια, τσάντες, ζώνες, μπαλόνια, γόμες, πλαστικά παιχνίδια, πιπίλες, θηλές μπουκαλιών κ.α.

 

Ποιοι παθαίνουν συχνότερα αλλεργία στο λάστιχο

Κάποιες ομάδες ανθρώπων εμφανίζουν συχνότερα αλλεργία στο λάστιχο. Συνήθως συσχετίζεται με τη συχνότητα και την ένταση της έκθεσης στο λάστιχο.

  • Εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας που χρησιμοποιούν συχνά γάντια (γιατροί, νοσηλευτές). Υπολογίζεται ότι 5-10% των εργαζομένων στο χώρο της υγείας έχουν κάποια μορφή αλλεργίας στο latex.
  • Άλλες ομάδες εργαζομένων που χρησιμοποιούν συχνά γάντια – κομμωτές, αισθητικοί, εργαζόμενοι σε κουζίνες κ.α.
  • Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις. Ασθενείς με μηνιγγομυελοκήλη ή χειρουργεία στο ουροποιογεννητικό σύστημα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργίας στο latex.
  • Το latex περιέχει κοινές πρωτεΐνες με κάποια φυτά και φρούτα. Έτσι ασθενείς με άλλη αλλεργία (πχ τροφική) μπορεί να εμφανίζει και αλλεργία στο latex από διασταυρούμενη αντίδραση. Τα τρόφιμα που συσχετίζονται συχνότερα είναι : ακτινίδιο, μπανάνα, αβοκάντο, κάστανο.
  • Εργαζόμενοι σε βιομηχανία που χρησιμοποιεί latex π.χ. κατασκευή ελαστικών αυτοκινήτων.

 

Συμπτώματα

Υπάρχουν δύο τύποι αντιδράσεων στο λάστιχο :

  • Δερματίτιδα εξ επαφής: εμφανίζεται επιβραδυνόμενα, 1-3 ημέρες μετά από την επαφή με το latex και κυρίως μετά από επαφή με γάντια.  Οι βλάβες είναι με κνησμό, ερυθρότητα, βλατίδες, φυσαλίδες.
  • Άμεση αντίδραση:είναι η σοβαρότερη από τις αντιδράσεις. Συνήθως ξεκινά μέσα σε λίγα λεπτά μετά την επαφή με το latex (20-30 λεπτά),   με συμπτώματα από το αναπνευστικό(πταρμοί, μπούκωμα) και από το δέρμα (κνίδωση εξ επαφής). Αρκετές φορές εξελίσσεται σε αναφυλαξία με κίνδυνο και για τη ζωή του ασθενούς.

 

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με τις ειδικές δερματικές δοκιμασίες για το latex που γίνονται από τον ειδικό αλλεργιολόγο και σπανιότερα με την ανίχνευση των ειδικών αντισωμάτων στο αίμα. Όσον αφορά την περίπτωση της δερματίτιδας εξ επαφής ενδέχεται να χρειαστεί τοποθέτηση ειδικών αυτοκόλλητων με την ουσία στην πλάτη του ασθενούς (patch test).

 

Αντιμετώπιση

Από τη στιγμή που έχει διαγνωσθεί αλλεργία στο latex η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης είναι η αποφυγή του. Στην περίπτωση λοιπόν που διαπιστωθεί  η παραπάνω αλλεργία, ο αλλεργικός ασθενής θα πρέπει να χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του, υλικά που δεν περιέχουν  λάστιχο (latex free), κυρίως όσον αφορά τα γάντια για τις δουλειές του σπιτιού και τη χρήση προφυλακτικών.

Για την ασφάλεια σας θα πρέπει να το αναφέρεται πάντα και σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν προϊόντα με latex, όπως στο κομμωτήριο, τον οδοντίατρο, τους γιατρούς, καθώς και στα εστιατόρια που πιθανώς χρησιμοποιούνται γάντια στην παρασκευή των τροφών.latex-surgery

Αν έχετε ιστορικό αναφυλαξίας στο latex ο αλλεργιολόγος σας θα σας δώσει οδηγίες αντιμετώπισης μιας παρόμοιας αντίδρασης

 

Πρέπει επίσης να έχετε σαφείς οδηγίες για την περίπτωση που χρειαστεί να υποβληθείτε σε κάποιο χειρουργείο.

 

4.5/5 - (2 votes)
Print Friendly, PDF & Email