ΣΥΧΝΑ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ

Μια ουσία θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να ‘ξεγελάσει’ τον οργανισμό και να ‘κηρυχθεί’ εχθρός, δηλαδή αλλεργιογόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα εκατομμύρια των εκατομμυρίων των πρωτεϊνών που υπάρχουν στη φύση, λιγότερες από 500 πρωτεΐνες αποτελούν δυνητικά αλλεργιογόνα για τον άνθρωπο.

Αυτές μπορούν να κατηγοριοποιηθούν αρχικά σε 4 ομάδες, ανάλογα με τον τρόπο που ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους.

Τα κύρια είδη αλλεργιογόνων, λοιπόν, είναι αυτά που εισπνέουμε (εισπνεόμενα ή αερο-αλλεργιογόνα), αυτά που τρώμε (τροφικά αλλεργιογόνα), αυτά που προκαλούν αλλεργία αποκλειστικά δια της επαφής με το δέρμα και τα υπόλοιπα, που δεν κατατάσσονται σε κάποια ειδική κατηγορία.

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email