ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ

Τροφική αλλεργία είναι η κατάσταση υπερευαισθησίας, κατά την οποία ο οργανισμός αναγνωρίζει με εχθρικό τρόπο τις πρωτεΐνες κάποιου τροφίμου. Υπάρχουν βασικά 2 τύποι τροφικής αλλεργίας: ο άμεσος τύπος, που προκαλεί συμπτώματα στα πρώτα λεπτά από τη λήψη του τροφίμου και μπορεί να είναι ακόμα και απειλητικός για τη ζωή, και ο καθυστερημένος τύπος, που προκαλεί χρόνιες διαταραχές στο δέρμα ή στο γαστρεντερικό σύστημα, χωρίς παρ’ όλα αυτά να θέτει τη ζωή σε κίνδυνο. Είναι επίσης σημαντικό να διαχωριστεί η τροφική αλλεργία, που οφείλεται σε οργανωμένη άμυνα του οργανισμού εναντίον της συγκεκριμένης τροφής, από τη δυσανεξία στα διάφορα τρόφιμα, που προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα, και οφείλεται σε απλό ερεθισμό του στομάχου ή του εντέρου. Η διάκριση όλων αυτών των καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα μετά από τη χορήγηση τροφής γίνεται με τον ειδικό αλλεργιολογικό έλεγχο.

Η τροφική αλλεργία αυξάνεται με γεωμετρικό ρυθμό τις τελευταίες δεκαετίες, και έχει φτάσει να αφορά ως και το 8% των παιδιών προσχολικής ηλικίας, όπως και το 3-4% των ενηλίκων στις δυτικού τύπου κοινωνίες. Αυτή η εντυπωσιακή αύξηση, τόσο στη συχνότητα όσο και στη βαρύτητα της τροφικής αλλεργίας, είναι το αντικείμενο έρευνας για πολλές επιστημονικές ομάδες στον κόσμο. Το αποτέλεσμα αυτής της διαρκούς έρευνας είναι η ανάπτυξη εξελιγμένων τεχνικών για τη διάγνωση, αλλά και τη σύγχρονη αντιμετώπιση της τροφική αλλεργίας, που διαφέρει αρκετά με την προσέγγιση του πρόσφατου παρελθόντος.

4/5 - (3 votes)
Print Friendly, PDF & Email