ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΕΚΖΕΜΑ;

 

Έχει καλή πρόγνωση: στο ζεστό κλίμα της Ελλάδας συνήθως δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Επηρεάζει όμως, πολύ συχνά την ποιότητα ζωής τόσο των μικρών ασθενών, όσο και των οικογενειών τους. Ο κνησμός αποτελεί το μεγαλύτερο ¨βάσανο¨ για μικρούς και μεγάλους. Είναι αιτία αϋπνίας και ευερεθιστότητας. Επηρεάζει πολύ συχνά και την καθημερινότητά τους. Ο κνησμός είναι όμως, και δείκτης της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το δέρμα του μικρού ασθενούς. Πολλές φορές, παρόλο που το δέρμα μοιάζει να είναι σε άριστη κατάσταση, η εμφάνιση κνησμού σημαίνει ότι επίκειται μία έξαρση.

Η ατοπική δερματίτιδα διαδράμει  μία πορεία με εξάρσεις και υφέσεις. Μεγαλώνοντας, όμως, το παιδί συνήθως υποχωρεί. Το 50% των παιδιών δεν θα έχει ατοπική δερματίτιδα σε ηλικία 5 ετών και το ποσοστό φτάνει στο 90% σε ηλικία 10 ετών. Δεν εμφανίζεται σε όλα τα παιδιά στην οικογένεια, αλλά όταν υπάρχει ήδη ένα παιδί με έκζεμα, οι πιθανότητες να εμφανίσει και το επόμενο είναι 25%.

Μπορεί να αποτελέσει  την απαρχή της ατοπικής πορείας ( τροφική αλλεργία, αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα). Το 40-50% των παιδιών με ατοπική δερματίτιδα πάσχει επίσης από αλλεργική ρινίτιδα , βρογχικό άσθμα ή και τα δύο. Το 30% των παιδιών με έκζεμα εμφανίζουν αλλεργία σε 1-2 τροφές (συνήθως γάλα, αυγό, ξηρούς καρπούς, ψάρι) με επιδείνωση του εκζέματος.

 

ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΩ ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΟ;

Κάθε παιδί με ατοπική δερματίτιδα πρέπει να επισκέπτεται αλλεργιολόγο για μία ολοκληρωμένη και ολιστική αντιμετώπιση της πάθησης.

Ο αλλεργιολόγος θα κάνει τη διάγνωση και θα δώσει σωστές οδηγίες περιποίησης και θεραπείας των βλαβών.Ταυτόχρονα το παιδί παρακολουθείται για την τροφική ή αναπνευστική αλλεργία που πιθανώς ήδη έχει αναπτύξει.

 

Απόλυτες ενδείξεις αναφοράς σε αλλεργιολόγο:

 

* Ατοπική δερματίτιδα μέτρια – σοβαρή

 

* Ατοπική δερματίτιδα ανθεκτική στη θεραπεία

 

* Ατοπική δερματίτιδα με επιπλοκές. 

 

 

 

 

 

5/5 - (3 votes)
Print Friendly, PDF & Email