ΑΚΑΡΕΑ

Ο ιδανικός τρόπος μείωσης των αλλεργικών συμπτωμάτων είναι η αποτελεσματική αποφυγή του υπεύθυνου αλλεργιογόνου. Στην περίπτωση των ακάρεων της οικιακής σκόνης τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη δραστική μείωση των ακάρεων στην ατμόσφαιρα αλλά, δυστυχώς όχι και το μηδενισμό τους. Γι’αυτό είναι ακόμα ασαφές αν, και σε πιο βαθμό, έχουν συνέπειες στην κλινική εκδήλωση της αλλεργίας καθώς ακόμα και μικρός αριθμός ακάρεων μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα. Επομένως, ο αλλεργιολόγος σας είναι αυτός που θα σας καθοδηγήσει αποτελεσματικά ώστε να αποφύγετε πολυέξοδα και ενδεχομένως όχι ιδιαίτερα αποτελεσματικά μέτρα.

1.      Αποφύγετε τη χρήση (ιδιαίτερα στο υπνοδωμάτιο) μοκετών από τοίχο σε τοίχο. Επίσης ο,τιδήποτε βρίσκεται στο δάπεδο θα πρέπει να έχει κατά το δυνατόν λεπτότερο πέλος ώστε να καθαρίζεται αποτελεσματικότερα. Ιδανικότερο είναι το ελεύθερο, λείο δάπεδο. Αποφύγετε τη χρήση διπλών κουρτινών στα παράθυρα ή ιδιαίτερα βαριών υφασμάτων σε αυτές.

2.      Αποφεύγετε κατά το δυνατόν τα πολλά μικροαντικείμενα πάνω στα ράφια και τις βιβλιοθήκες προκειμένου να απομακρύνεται η σκόνη από αυτά ευκολότερα. Για τον ίδιο λόγο χνουδωτά, λούτρινα παιχνίδια καλό είναι να απομακρύνονται από το παιδικό υπνοδωμάτιο. Αποτελεσματικός τρόπος απομάκρυνσης των ακάρεων από αυτά είναι η τοποθέτησή τους για λίγες ώρες στο ψυγείο.

3.      Η χρήση ηλεκτρικής σκούπας με φίλτρο κατακράτησης μικροσωματιδίων (HEPA –High-efficiency particulate air) προτείνεται. Κατά το σκούπισμα του χώρου και για τις επόμενες δύο ώρες δε θα πρέπει ο αλλεργικός, π.χ. το παιδί, να βρίσκεται στο χώρο – για τον ίδιο λόγο το σκούπισμα πρέπει να αποφεύγεται το βράδυ. Αν εσείς είστε αλλεργικός, η χρήση μάσκας με φίλτρο (τύπου Ν95) βοηθάει στη μείωση εισπνοής της σκόνης.

4.      Τα κατοικίδια ζώα απαγορεύεται να μπαίνουν στο υπνοδωμάτιο. Επιπλέον, ακόμα και οι ίδιοι οι κάτοικοι καλό είναι να έχουν κατά το δυνατόν λιγότερες δραστηριότητες στους χώρους ύπνου.

5.      Η χρήση ειδικών καλυμμάτων για τα στρώματα και τις μαξιλαροθήκες είναι αποτελεσματική. Το πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων θα πρέπει να γίνεται με ζεστό νερό (60oC) και κατά το δυνατόν τακτικότερα ενώ και ο αερισμός τους και η έκθεση στον ήλιο βοηθάει. Ιδανικά τα μαξιλάρια θα πρέπει να μην έχουν πούπουλα.

6.      Η υγρασία στην ατμόσφαιρα του σπιτιού θα πρέπει να είναι χαμηλή (<55%). Στην κατεύθυνση αυτή, η χρήση ανεμιστήρα μπάνιου και/ή αφυγραντήρα χώρων μπορεί να βοηθήσει. Η χρήση κλιματισμού (σε λειτουργία ανεμιστήρα) αφαιρεί μκροσωματίδια σε μεγάλο βαθμό – το φίλτρο θα πρέπει, όμως, να αλλάζεται τακτικά, π.χ. κάθε τρεις μήνες.

7.      Εξαιρετικής σημασίας, τέλος, είναι να περιορίσετε άλλες πηγές ενδοοικιακής μόλυνσης του αέρα όπως είναι τα τζάκια και, κυρίως, το κάπνισμα.

Αυτό που αποτελεί συχνή απορία των ασθενών είναι αν η παρουσία ακάρεων σε ένα σπίτι αποτελεί ένδειξη ελλειπούς καθαριότητας. Η απάντηση είναι πως όχι. Αν και ένα πλημελώς καθαρισμένο σπίτι μπορεί να επιδεινώσει την αλλεργία, η φυσιολογική, καθημερινή καθαριότητα δε μπορεί να εξαλείψει τις αλλεργίες που οφείλονται σε ακάρεα. Ακόμα και το εξαιρετικά καθαρό σπίτι περιέχει ποσότητες ακάρεων ικανές να προκαλέσουν συμπτώματα σε ιδιαίτερα αλλεργικούς ασθενείς. Εξάλλου, οι πολύ έντονες μέθοδοι καθαρισμού ενδεχομένως και να αυξάνουν την αιωρούμενη σκόνη και κατ’επέκταση τα συμπτώματα.

4.2/5 - (10 votes)
Print Friendly, PDF & Email