Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ “ΑΤΟΠΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ”

Η εμφάνιση αλλεργικών νοσημάτων και συμπτωμάτων στα παιδιά, ακολουθεί, στις περισσότερες περιπτώσεις, μία συγκεκριμένη σειρά εμφάνισης, ανάλογα με την ηλικία έναρξης, η οποία είναι γνωστή ως ‘ατοπική πορεία’  ή ‘αλλεργικός καταρράκτης’  ή ‘ατοπική παρέλαση’  (allergic march).  Ατοπική σημαίνει αλλεργική, δηλαδή ότι το υπεύθυνο αίτιο είναι αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος, κυρίως τρόφιμα και εισπνεόμενα αλλεργιογόνα

Σε αυτή την ¨πορεία¨ τα παιδιά συχνά αναπτύσσουν  διάφορα αλλεργικά νοσήματα, το ένα μετά το άλλο, με παρόμοια σειρά.  Οι αλλεργικές νόσοι μπορεί για κάποια περίοδο να επικαλύπτονται, ή να υποχωρεί η μία καθώς δίνει τη θέση της σε άλλη. Τα ατοπικά νοσήματα που απαρτίζουν την αλλεργική πορεία δεν εκδηλώνονται σε όλα τα αλλεργικά παιδιά, ενώ ορισμένα από αυτά θα διατηρήσουν κάποια συμπτωματολογία μεγαλώνοντας.
Η ατοπική Πορεία

ΤΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΤΟΠΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ

Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα η εμφάνιση εκζέματος σε ένα βρέφος είναι συνήθως το πρώτο νόσημα της ατοπικής πορείας.

Τα εντόνως ερυθρά μάγουλα με ξηροδερμία που προκαλούν κνησμό και κάνουν το βρέφος να συμπεριφέρεται ανήσυχα είναι συχνές εικόνες που πολλοί γονείς έχουν βιώσει. Το ίδιο πρόβλημα μπορεί να επεκτείνεται και σε άλλα σημεία του σώματος όπως στον τράχηλο και στο υπόλοιπο σώμα. Σε μετέπειτα ηλικίες συνήθως εντοπίζεται σε άλλα σημεία όπως πίσω από γόνατα ή και στους αγκώνες εσωτερικά. Έχουν και πάλι κνησμό και ερυθρότητα, ενώ η ξηροδερμία μπορεί να είναι διάχυτη σε όλο το σώμα του μικρού ασθενούς.

Κάπου εκεί μπορεί να κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή της η τροφική αλλεργία με διάφορες τροφές όπως το γάλα και το αυγό.

Μεγαλώνοντας αυτό το παιδί έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει κάποια στιγμή συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας και επιπεφυκίτιδας, ενώ αργότερα κάποια από αυτά τα παιδιά θα αναπτύξουν και άσθμα.

Παρόλα αυτά, το μοντέλο αυτό δεν ισχύει για όλους. Υπάρχουν διαφορές όσον αφορά τη χρονική σειρά, αλλά και την ένταση των συμπτωμάτων. Έτσι δεν εμφανίζονται όλες οι αλλεργικές παθήσεις σε όλα τα παιδιά, ούτε με την ίδια ένταση. Είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί πως θα εμφανιστεί σε ένα αλλεργικό παιδί η ¨πορεία¨ αυτή, σε σύγκριση με ένα άλλο.

Θεωρείται, και σε αυτό το σημείο υπάρχει η μεγάλη πρόκληση για τον αλλεργιολόγο που παρακολουθεί το παιδί,   πως αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα την  ¨ατοπική πορεία¨, τότε μπορούμε να την σταματήσουμε προστατεύοντας τα παιδιά από το να αναπτύξουν κι άλλες αλλεργικές νόσους. Ως τότε όμως, η απαρχή πρέπει να γίνει από την άριστη περιποίηση της ατοπικής δερματίτιδας , όταν αυτό είναι το πρωτοεμαφανιζόμενο νόσημα,   από όπου φαίνεται να εξαρτάται και το αλλεργικό μέλλον του παιδιού, ή την ανάλογη παρακολούθηση και αντιμετώπιση της συμπτωματολογίας σε τυχόν εμφάνιση άλλου αλλεργικού νοσήματος, μέχρι το παιδί να φτάσει σε μεγαλύτερη ηλικία, κατάλληλη για την εφαρμογή θεραπειών που μπορούν να αλλάξουν τη φυσική πορεία της νόσου επί το βέλτιστο ή ακόμα και να την εξαλείψουν τελείως ( π.χ. ανοσοθεραπεία).

 

 

4.2/5 - (4 votes)
Print Friendly, PDF & Email