ΤΥΠΟΙ ΑΣΘΜΑΤΟΣ

Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να κατηγοριοποιηθεί το άσθμα. Με βάση τα αίτια του και τα κλινικά χαρακτηριστικά του μπορεί να χωριστεί σε:

Άσθμα με βήχα μόνο: Σε αυτή τη μορφή άσθματος ο ασθενής παρουσιάζει ένα ξηρό επίμονο βήχα χωρίς κανένα από τα άλλα συμπτώματα άσθματος. Οι εκλυτικοί παράγοντες μπορεί να είναι τα αλλεργιογόνα ή η άσκηση.

Νυχτερινό άσθμα: Η νυχτερινή επιδείνωση είναι πολύ χαρακτηριστική σε αρκετούς ασθενείς. Οι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα αφού αποκοιμηθούν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, και πάσχουν από χρόνια κούραση αφού δεν ξεκουράζονται.

Αλλεργικό άσθμα: Έτσι χαρακτηρίζεται το άσθμα που έχει σαν εκλυτικό αίτιο τα αλλεργιογόνα. Πολύ χαρακτηριστικά η μορφή αυτή άσθματος εμφανίζεται σε ασθενείς που έχουν ήδη κάποια άλλη αλλεργία (αλλεργική ρινίτιδα, τροφική αλλεργία, έκζεμα) και είναι συνήθως μέρος της ατοπικής πορείας. Μπορεί να είναι ολοετές ή εποχικό, όπως και η αλλεργική ρινίτιδα με την οποία πολύ συχνά συσχετίζεται, ανάλογα με την παρουσία του υπευθύνου ή των υπεύθυνων για τον κάθε ασθενή αλλεργιογόνων.

Ενδογενές άσθμα: Είναι όρος που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει το άσθμα που δεν εκλύεται από αλλεργιογόνα. Συχνά συμπτώματα προκαλούνται από μη-ειδικά ερεθίσματα (πχ στρες, καπνός, κλιματισμός, κλειστοί χώροι, έντονες οσμές), αυτά τα ερεθίσματα όμως ακριβώς επειδή είναι μη-ειδικά μπορούν αν προκαλέσουν συμπτώματα και σε ασθενείς με αλλεργικό άσθμα.

Άσθμα στα παιδιά : Βλέπε Παιδικό άσθμα

Άσθμα από άσκηση: Αν και η άσκηση είναι κοινός εκλυτικός παράγοντας σε πολλούς ασθματικούς ασθενείς, υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που εμφανίζουν άσθμα μόνο όταν ασκούνται, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται λίγο μετά την έναρξη της άσκησης, συχνά να την περιορίζουν, να εμποδίζουν δηλαδή τον ασθενή να ολοκληρώσει πχ έναν αγώνα ποδοσφαίρου, και να υποχωρούν σύντομα μετά την διακοπή της.. Όλα τα αθλήματα έχουν συνδεθεί με το άσθμα από άσκηση. Σε αυτή την μορφή, είναι δυνατόν να τεθεί ο ασθενής σε συγκεκριμένη αγωγή, για να μην εμφανίζει συμπτώματα, ενώ είναι πολύ σημαντική η σωστή προθέρμανση, ώστε να προετοιμαστεί ο οργανισμός σταδιακά για την πιο έντονη άσκηση. Τελευταία χρησιμοποιείται και ο όρος «Βρογχόσπασμος μετά από Άσκηση», περιγράφοντας τον παροδικό περιορισμό των βρόγχων μετά από την άσκηση.

Επαγγελματικό άσθμα: Είναι εκείνη η μορφή άσθματος που συνδέεται με έκθεση σε συγκεκριμένες ουσίες στο χώρο εργασίας που μπορεί να είναι επιθήλια ζώων, σκόνες, χημικά, μέταλλα, μύκητες κ.α. Πολύ χαρακτηριστικά αυτή η μορφή άσθματος βελτιώνεται κατά την διάρκεια των διακοπών ή ακόμα και τα σαββατοκύριακα, και επιδεινώνεται με την επάνοδο στην εργασία. Σε αυτή τη μορφή, βασική δεν είναι μόνο η θεραπεία αλλά και η αποφυγή του υπευθύνου παράγοντα με ειδικά μέσα (μάσκες, φόρμες που αφαιρούνται άμεσα μετά τη δουλειά, σχολαστική καθαριότητα των ενδυμάτων εργασίας).

Άσθμα από Ασπιρίνη: Ορισμένοι ασθματικοί εμφανίζουν έντονες κρίσεις μετά από λήψη ασπιρίνης ή άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών/αντιπυρετικών/αναλγητικών. Οι κρίσεις αυτές είναι συχνά πολύ σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή. Οι ασθενείς αυτοί συνήθως πρωτοεμφανίζουν άσθμα σε μεγαλύτερες ηλικίες και αρκετά συχνά έχουν ρινικούς πολύποδες και χρόνια παραρρινοκολπίτιδα. Οι ασθενείς με άσθμα από ασπιρίνη πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση ασπιρίνης και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Συνήθως η παρακεταμόλη, η νιμεσουλίδη και ορισμένα νεώτερα αντιφλεγμονώδη (που ανήκουν στην κατηγορία των εκλεκτικών αναστολέων της Cox-2) είναι ασφαλή.  Σε κάθε περίπτωση οι ασθενείς αυτοί πρέπει να συμβουλεύονται τον Αλλεργιολόγο τους πριν λάβουν αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Εάν η χορήγηση ασπιρίνης είναι τελείως απαραίτητη, τότε η απευαισθητοποίηση σε ειδικό αλλεργιολογικό κέντρο είναι η λύση.

 

Είναι σαφές ότι οι παραπάνω μορφές μπορεί και να επικαλύπτονται. Έτσι πολλοί ασθενείς μπορεί να έχουν μόνο βήχα συχνά και τη νύχτα αλλά και μετά από άσκηση, καθώς και συσχέτιση με κάποιο αλλεργιογόνο. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικός ο έλεγχος της αναπνευστικής λειτουργίας αλλά και ο έλεγχος για αλλεργίες.

4.9/5 - (7 votes)
Print Friendly, PDF & Email