ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ

Όπως και στις άλλες μορφές αλλεργίας, έτσι και στην φαρμακευτική,  είναι πολύ σημαντική η σωστή διάγνωση. Είναι βασικό να εντοπίζεται με ακρίβεια το υπεύθυνο φάρμακο, όχι μόνο για να αποφευχθεί η επαναπρόσληψή του αλλα και οι αντιδράσεις εκείνες που προκαλούνται από άλλα φάρμακα τα οποία έχουν κοινά μοριακά στοιχεία με το αρχικό υπεύθυνο φάρμακο (διασταυρούμενες αντιδράσεις).

Εφόσον εντοπιστεί το υπεύθυνο ή τα υπεύθυνα φάρμακα, πρέπει να γίνει αυστηρή αποφυγή του, όπως και αυτών που προκαλούν διασταυρούμενες αντιδράσεις.. Ο αλλεργιολόγος αφού διερευνήσει την αλλεργία με ειδικές εξετάσεις και αλλεργιολογικές δοκιμασίες είναι σε θέση να δώσει εναλλακτικές στον ασθενή. Σε περίπτωση τυχαίας επανέκθεσης, καταρχήν διακόπτεται άμεσα το φάρμακο. Αν τα συμπτώματα είναι μόνο δερματικά, χορηγείται θεραπεία με αντιισταμινικά και σε εκτεταμένες ή/και σοβαρότερες αντιδράσεις κορτικοστεροειδή. Αν συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα (βήχας, δύσπνοια, ζάλη, λιποθυμία), τότε επιβάλλεται η χρήση αδρεναλίνης και η άμεση διακομιδή του ασθενή στην πλησιέστερη μονάδα υγείας, ώστε να του παρασχεθούν οι κατάλληλες φροντίδες. Για τη θεραπεία της αναφυλαξίας διάβασε εδώ.

Εάν ο ασθενής χρειάζεται απολύτως το φάρμακο στο οποίο είναι αλλεργικός και δεν έχει άλλη επιλογή, , η χορήγηση του φαρμάκου γίνεται με τη διαδικασία της απευαισθητοποίησης. Ο αλλεργιολόγος, σε περιβάλλον κατάλληλα εξοπλισμένο ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανές αντιδράσεις κάνει σταδιακή χορήγηση του φάρμακου.

Ένας ασθενής με αλλεργική αντίδραση σε φάρμακο πρέπει:

  • Χωρίς χρονοτριβή να αναφέρει αμέσως το πρόβλημα στο θεράποντα γιατρό του για να εκτιμήσει αυτός το επείγον του προβλήματος.
  • Να διακόψει τη λήψη του «ύποπτου» φαρμάκου και να τη συνεχίσει μόνο μετά την εντολή του γιατρού του.
  • Να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες που θα του δοθούν.
  • Να μην πειραματίζεται μόνος του ακόμη και εάν έχουν περάσει χρόνια από την αλλεργική αντίδραση.
  • Να κατευθυνθεί στον Αλλεργιολόγο για την επιβεβαίωση του ένοχου φαρμάκου και την αναζήτηση εναλλακτικών φαρμάκων που μπορεί να πάρει με ασφάλεια.
  • Να κρατά πάντοτε το κουτί με το φάρμακο που του προκάλεσε την αντίδραση.
  • Εάν η αντίδραση έγινε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του σε Νοσοκομείο να ζητά πάντοτε ενημερωτικό  σημείωμα για το ποιό φάρμακο θεωρείται υπεύθυνο.
  • Να αναφέρει στο μέλλον σε κάθε γιατρό πριν από τη συνταγογράφηση ή κατά την εισαγωγή του στο Νοσοκομείο τη φαρμακευτική του αλλεργία και να επιδεικνύει την ειδική γνωμάτευση με τις οδηγίες αποφυγής που του έχουν δοθεί  από τον Αλλεργιολόγο
3.4/5 - (11 votes)
Print Friendly, PDF & Email