ΕΙΔΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ

Η αλλεργία, που είναι μια έκφραση υπερβολικής αντίδρασης του οργανισμού σε αθώες ουσίες, μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, δηλαδή να εκδηλωθεί με μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων, που άλλοτε αφορούν μόνο ένα σύστημα οργάνων του ανθρωπίνου σώματος και άλλοτε εκδηλώνονται με ταυτόχρονα συμπτώματα από πολλά διαφορετικά όργανα.

Το είδος των συμπτωμάτων εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο το αλλεργιογόνο (δηλαδή η ουσία που προκαλεί την αλλεργία) εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα. Για παράδειγμα, αν πρόκειται για ένα αερομεταφερόμενο αλλεργιογόνο, που με την αναπνοή έρχεται σε επαφή με τη μύτη του ασθενή, τότε θα εκδηλωθούν συμπτώματα αναπνευστικής αλλεργίας, δηλαδή αλλεργικής ρινίτιδας και, αν ο ασθενής έχει την ανάλογη προδιάθεση, άσθματος. Αν όμως το αλλεργιογόνο εισέλθει στον οργανισμό από μια συστηματική οδό, όπως για παράδειγμα ένα φάρμακο που χορηγείται ενδοφλέβια, τότε τα συμπτώματα που θα εκδηλωθούν μπορεί να αφορούν σε ένα (συνήθως το δέρμα) ή σε περισσότερα συστήματα του σώματος (δέρμα, αναπνευστικό, πεπτικό σύστημα και κυκλοφορία του αίματος).

Τα είδη αλλεργίας λοιπόν περιλαμβάνουν:

1. Την τροφική αλλεργία, που προκύπτει ως αποτέλεσμα κατανάλωσης από παιδιά ή ενήλικες μιας συγκεκριμένης τροφής, και έχει συμπτώματα από ένα ή περισσότερα συστήματα.

2. Την αναπνευστική αλλεργία, που εκδηλώνεται ως αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργική επιπεφυκίτιδα και αλλεργικό βρογχικό άσθμα.

3. Τις δερματικές αλλεργίες, που αφορούν την εκδήλωση συμπτωμάτων αλλεργίας από το δέρμα.

4. Την αλλεργία σε υμενόπτερα, δηλαδή μέλισσα και σφήκα, που πολύ συχνά λαμβάνει τη μορφή πολυσυστηματικής αλλεργίας.

5. Την αλλεργία σε φάρμακα, με συχνότερα ενοχοποιούμενα τα αντιβιοτικά και τα αναλγητικά φάρμακα.

6. Το αλλεργικό shock, δηλαδή μια ταχέως εξελισσόμενη και δυνητικά απειλητική για τη ζωή πολυσυστηματική αλλεργία, που συχνότερα οφείλεται σε τροφή, φάρμακο ή τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας.

7. Διάφορες «παράξενες» αλλεργίες, που δεν ταξινομούνται σε κάποια άλλη κατηγορία, αλλά έχουν μεγάλο ενδιαφέρον διότι μπορούν να εκδηλωθούν με μη συνηθισμένα συμπτώματα, που δεν παραπέμπουν εξ αρχής σε αλλεργία.

4.2/5 - (5 votes)
Print Friendly, PDF & Email