ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Η ενδορρινική φωτοθεραπεία (μια τέτοια μέθοδος είναι η Rhinolight που αναφέρετε) αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση συμπτωματικής θεραπείας της αλλεργικής ρινίτιδας.
Όπως και σε όλες τις άλλες εναλλακτικές θεραπείες, δεν έχει αποδειχθεί το συνολικό όφελος στην αντιμετώπιση της νόσου. Αυτό είναι άλλωστε που τις κατατάσσει στις ‘εναλλακτικές’ θεραπείες: όταν κάτι αποδειχθεί με αξιόπιστη μεθοδολογία, εντάσσεται στην ‘κλασική’ Ιατρική – όσο είναι ακόμα αναπόδεικτο, συνηθίζουμε να το αποκαλούμε εναλλακτικό, γιατί η λέξη ‘αναπόδεικτο’ είναι λιγότερο φιλική από άποψης marketing.
Η συγκεκριμένη μέθοδος βασίζεται στη χρήση φωτός συγκεκριμένου μήκους κύματος, και θεωρητικά απαλλάσσει τον ασθενή από τα ενοχλητικά συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας όταν εφαρμόζεται πάνω στο ρινικό βλεννογόνο. Από τα μέχρι τώρα ερευνητικά δεδομένα, φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει σε κάποιο βαθμό τα συμπτώματα της καταρροής και των πταρμών, χωρίς όμως να έχει επίδραση στη συμφόρηση (μπούκωμα) της μύτης.
Κατά τα άλλα, δε φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στη ρινική φλεγμονή (που είναι η ‘πηγή’ των συμπτωμάτων), δε βελτιώνει τους αντικειμενικούς δείκτες της ρινικής βατότητας, και δεν υπάρχουν μακροχρόνια δεδομένα για την ασφάλεια της μεθόδου. Αυτό το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η φωτοθεραπεία οδηγεί σε βλάβη του κυτταρικού DNA στο ρινικό βλεννογόνο και χρειάζονται περισσότερα ερευνητικά δεδομένα για να είναι κανείς βέβαιος ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο καρκινογένεσης.
Το πιο πρόσφατο και περιεκτικό άρθρο ανασκόπησης γύρω από τη μέθοδο της φωτοθεραπείας μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Για την ομάδα του allergikos.gr,
Σάββας Σαββατιανός,
Αλλεργιολόγος