ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ-ΨΑΡΙ

Τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν αλλεργιογόνα τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Ένας προφανής λόγος είναι ότι οι αλλεργίες αυτές διαρκούν συνήθως για δεκαετίες, είναι δηλαδή από αυτές που συχνά ‘κουβαλούν’ τα παιδιά στην ενήλικη ζωή.

Πρόκειται πάντως για 2 ξεχωριστές παθήσεις: καταρχήν, η αλλεργία στο ψάρι, που θα μπορούσε ακριβέστερα να αποκαλείται αλλεργία στα ψάρια, αφού τυπικά αφορά τα περισσότερα είδη ιχθύων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ένοχο αλλεργιογόνο είναι κατά κανόνα ένα (β-παρβαλβουμίνη), και βρίσκεται λιγότερο ή περισσότερο σε όλα τα ψάρια. Έτσι, το αλλεργικό παιδί οφείλει να αποφεύγει όλα τα είδη ψαριών ως επικίνδυνα, εκτός κι αν οι ειδικές δερματικές εξετάσεις δείξουν ότι μπορεί να καταναλώνει κάποιο συγκεκριμένο είδος. Αντίθετα, τα υπόλοιπα θαλασσινά είδη πλην ψαριών δεν περιέχουν το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο, οπότε το παιδί συνήθως μπορεί να τα καταναλώνει άφοβα.

Η αλλεργία στα θαλασσινά (γαρίδα, καραβίδα, αστακός, καβούρι, στρείδια, καλαμάρι, χταπόδι κλπ) αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία αλλεργίας. Δε συγγενεύει με την αλλεργία στο ψάρι, αλλά μπορεί να συνεπάγεται αλλεργία σε διάφορα από τα οστρακοειδή/μαλάκια, καθώς ενδέχεται αυτά να περιέχουν συγγενικά αλλεργιογόνα. Στα παιδιά παρ’ όλα αυτά, η αλλεργία στα θαλασσινά δεν είναι από τις πολύ συχνές, σε αντίθεση με τους ενήλικες, όπου μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.

3.7/5 - (4 votes)
Print Friendly, PDF & Email