ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ SHOCK: ΚΙΝΔΥΝΕΥΩ?

Η αναφυλακτική αντίδραση και το αλλεργικό σοκ είναι πράγματι σοβαρές αντιδράσεις και δυνητικά επικίνδυνες για τη ζωή.

Πότε όμως ένας ασθενής βρίσκεται σε κίνδυνο?

H. Bee 2Κατ’ αρχάς, ΔΕΝ κινδυνεύει να πάθει αναφυλακτική αντίδραση ή αλλεργικό σοκ κάποιος που δεν έχει εκτεθεί ΠΟΤΕ στο παρελθόν σε ένα αλλεργιογόνο. Κλασσικό παράδειγμα, για το οποίο πολλές φορές οι γονείς ανήσυχοι μας ρωτούν, είναι η πιθανότητα να αντιδράσει κάποιο παιδί την πρώτη φορά που θα δεχθεί τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας. Αν το παιδί δεν έχει τσιμπηθεί ποτέ στο παρελθόν από μέλισσα ή σφήκα (η αντίστοιχα δεν έχει έρθει σε επαφή με οποιοδήποτε άλλο αλλεργιογόνο) δεν κινδυνεύει να πάθει αναφυλακτική αντίδραση.

Δεύτερον, κάποιος που έχει εκτεθεί στο παρελθόν σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο, έχει κίνδυνο την πρώτη φορά που θα κάνει αλλεργία σε αυτό να πάθει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση ή και αλλεργικό σοκ? Αυτή η ερώτηση έχει μεγάλη σημασία. Predicting futureΠράγματι, είναι αδύνατο να προβλέψουμε αν και πότε κάποιος ασθενής θα κάνει αλλεργική αντίδραση για πρώτη φορά. Ακόμη δε περισσότερο, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι βαρύτητα θα έχει αυτή η αλλεργική αντίδραση. Θα είναι μόνο από το δέρμα (κνίδωση) ή θα επεκταθεί και σε άλλα όργανα (αναφυλακτική αντίδραση)? Υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε σοκ? Ευτυχώς, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η πρώτη αλλεργική αντίδραση σε μια ουσία, είναι περιορισμένης βαρύτητας, και μάλιστα συχνά περιορίζεται στο δέρμα, χωρίς να επεκτείνεται και σε άλλα όργανα, και άρα να προκαλεί αναφυλακτική αντίδραση ή αλλεργικό σοκ. Σε κάθε περίπτωση, επειδή δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την εξέλιξη, πρέπει ο ασθενής άμεσα να αναζητήσει ιατρική βοήθεια για να τεθεί υπό παρακολούθηση και να λάβει την απαιτούμενη θεραπεία, και στη συνέχεια να γίνεται εκτίμηση από ειδικό αλλεργιολόγο.

Little human character X2 during SurveyΤρίτον, κάποιος ασθενής που έχει πάθει αναφυλακτική αντίδραση μια φορά στο παρελθόν, κινδυνεύει από νέα αναφυλακτική στο μέλλον? Αυτή είναι μια ερώτηση στην οποία μπορούμε με βεβαιότητα να απαντήσουμε: άπαξ και γίνει αναφυλακτική αντίδραση για πρώτη φορά, ο ασθενής κινδυνεύει από αναφυλακτική αντίδραση σε κάθε επόμενη φορά που θα εκτεθεί στο ίδιο αλλεργιογόνο. Συχνά μάλιστα, κάθε επόμενη αναφυλακτική αντίδραση είναι αυξημένης βαρύτητας, με κίνδυνο να οδηγήσει σε αλλεργικό σοκ. Αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές αντιδράσεις έχουν αλλεργιογόνα όπως η μέλισσα και η σφήκα, τα φάρμακα και από τις τροφές οι ξηροί καρποί, το ψάρι και τα σιτηρά.

Τέλος, κάθε ασθενής με αλλεργικό άσθμα και ιστορικό αναφυλαξίας σε οποιοδήποτε αλλεργιογόνο, κινδυνεύει από σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση και αλλεργικό σοκ αν το άσθμα του δεν είναι σωστά “ρυθμισμένο”, δηλαδή αν δεν λαμβάνει επαρκή φαρμακευτική αγωγή για αυτό. Για το λόγο αυτό απαιτείται στενή συνεργασία του ασθενούς με τον ειδικό αλλεργιολόγο, ώστε με την κατάλληλη αγωγή ο ασθενής να είναι θωρακισμένος απέναντι σε τυχαία έκθεση στην ουσία που του προκαλεί αναφυλακτική αντίδραση.

4.3/5 - (11 votes)
Print Friendly, PDF & Email