Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι το κλίμα αλλάζει και μαζί με αυτή την αλλαγή, αλλάζει και το περιβάλλον που ζούμε. Αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας, παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας, ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές, αστικές νησίδες θερμότητας, είναι κάποια από τα αποτελέσματα των παραπάνω αλλαγών. Και δυστυχώς όλα αυτά είναι αποκλειστικά προιόντα της ανθρώπινης δραστηριότητας. ‘Για την αύξηση του μέσου όρου της παγκόσμιας θερμοκρασίας, μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα, περισσότερο υπεύθυνη είναι η αύξηση των συγκεντρώσεων των αερίων του θερμοκηπίου, που παράγονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα’ αναφέρει η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή το 2007. Τα ερωτήματα λοιπόν τα οποία γεννιούνται εύλογα στον καθένα μας είναι:
– Ποια είναι τα αποτελέσματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις αναπνευστικές αλλεργικές παθήσεις;
– Ποια είναι τα αποτελέσματα της συνέργειας κλιματικής αλλαγής και ατμοσφαιρικής ρύπανσης ;
– Ποια είναι τα αποτελέσματα των κλιματικών αλλαγών στις αλλεργικές παθήσεις ;
– Τι μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς;
Ποια είναι τα αποτελέσματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις αναπνευστικές αλλεργικές παθήσεις;
Τα κυριότερα προιόντα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι:
α. Όζον, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου και οξείδια του αζώτου.
β. VOCs-Volatile Organic Compounds-ΟργανικέςΠτητικέςΟυσίες
γ. PM – ParticulateMatter–κυκλοφορούντα μικροσωματίδια
Η συσσώρευση όλων των παραπάνω στην ατμόσφαιρα και η επαφή τους με τον ανθρώπινο οργανισμό δημιουργεί ερεθισμούς στα μάτια, στη μύτη και στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα την πρόκληση ερεθιστικής ρινοεπιπεφυκίτιδας και παροξυσμών βρ. άσθματος. Ιδιαίτερη όμως κλινική σημασία έχουν το όζον και τα κυκλοφορούντα μικροσωματίδια. Το όζον αυξάνει τα κύτταρα και τους μεσολαβητές της φλεγμονής, επιτείνει τη φλεγμονή στα τοιχώματα των βρόγχων με άμεσες λειτουργικές συνέπειες και τέλος μειώνει την πνευμονική λειτουργία, αυξάνει την απαντητικότητα σε βρογχοσυσπαστικούς παράγοντες, αυξάνει τα ασθματικά επεισόδια, τις νοσοκομειακές εισαγωγές και τη θνητότητα λόγω του βρ.άσθματος. Τα κυκλοφορούντα μικροσωματίδια θεωρούνται ιδιαιτέρως απειλητικά, διότι είναι τόσο μικρά ώστε δεν μπορούν να διηθηθούν από τη μύτη ή το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Έτσι, καταλήγουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες, όπου μπορούν να παραμείνουν επί μήνες, προκαλώντας δομικές βλάβες και χημικές αλλοιώσεις (αύξηση της διεισδυτικότητας των γύρεων και ευκολότερη αντίδρασή τους με τα κύτταρα του ανοσολογικού συστήματος, αύξηση της βρογχικής υπεραντιδραστικότητας, κρίσεις βρ.άσθματος και πιθανώς καρκινογένεση).
Ποια είναι τα αποτελέσματα της συνέργειας κλιματικής αλλαγής και ατμοσφαιρικής ρύπανσης ;
Τα αποτελέσματα της παραπάνω συνέργειας, είναι κατά κύριο λόγο, η δημιουργία αστικής νησίδας θερμότητας, δηλαδή μίας ευρύτατης ατικής περιοχής όπου υπάρχει μεγάλη αύξηση θερμοκρασίας κατά μέσο όρο 5 βαθμών C, μεγάλες συγκεντρώσεις αστικών ρύπων (O3,PMs,VOCs,NAx,SO2) ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και αύξηση των αναπνευστικών νοσημάτων και βρ. Άσθματος. Επιπλέον, άλλα αποτελέσματα είναι η αύξηση ρύπων και στις αγροτικές περιοχές (μεταφορά από τις αστικές περιοχές, αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, απελευθέρωση βιογενετικών VOCs από τη μεγάλη χρήση γεωργικών καυσίμων), αύξηση των αναπνευστικών νοσημάτων και βρ. άσθματος, εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές, συσσώρευση CO, CO2, NOX, O3,PMs και VOCs.
Ποια είναι τα αποτελέσματα των κλιματικών αλλαγών στις αλλεργικές παθήσεις ;
Γενικά και συνοπτικά:
– Αυξάνονται τα επίπεδα γύρεων κατά την εποχή της ανθοφορίας
– Αλλάζει η ποιότητα των γύρεων. Οι γύρεις γίνονται πολύ πιο ‘αλλεργιογόνες’. Επιπλέον, η επαφή γυρεοκόκκων και προιόντων εξατμίσεων αυτοκινήτου, κατακερματίζει τις γύρεις και τις κα΄νει πολύ πιο διεισδυτικές και νοσογόνες για την ανθρώπινη μύτη και τον πνεύμονα.
– Η εποχή της ανθοφορίας αρχίζει πιο πρώιμα και τελειώνει πιο αργά
– Αλλάζει η κατανομή της χλωρίδας (κατανομή των φυτών ανά γεωγραφική περιοχή) Π.χ η Σημμύδα (δένδρο της Βόρειας Ευρώπης εμφανίζεται και νοτιότερα) και το Περδικάκι (κλασσικό μεσογειακό φυτό που αρχίζει και φύεται στη Μεγάλη Βρεττανία).
Έτσι, σύμφωνα με την Πγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: ‘Μία πιο πρώιμη και πιο έντονη περίοδος ανθοφορίας, παρατηρείται σε είδη που αρχίζουν να παράγουν γύρη,νωρίτερα κατά τη διάρκεια του χρόνου και ότι η περίοδος εκτείνεται σε μερικά είδη με όψιμη,σχεδόν καλοκαιρινή ανθοφορία’.
Παρόμοιες παρατηρήσεις ισχύουν και για τη χώρα μας. Σε μία μελέτη, η οποία έγινε από το Αλλεργιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, παρατηρείται ισχυρώς σημαντική αύξηση της νοσηρότητας από τη γύρη της Parietaria (Περδικάκι), από το 1987 έως τ0 2009.
Τι μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς;
Όσο και αν ακούγεται παράξενο, πέρα από τις παγκόσμιες και εθνικές δράσεις για τον περιορισμό των βλαβερών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ο καθένας από εμάς, οφείλει και πρέπει να κάνει ότι μπορεί:
– Να περματάμε περισσότερο, να χρησιμοποιούμε λιγότερο το αυτοκίνητό μας και περισσότερο τα μαζικά μέσα μεταφοράς
– Να ανακυκλώνουμε τα απορρίμματά μας
– Να συμμετέχουμε σε προγράμματα αναδάσωσης
– Να καταναλώνουμε τρόφιμα πρωτογενούς παραγωγής και να περιορίσουμε την κατανάλωση τροφίμων που απαιτούν βιομηχανική επεξεργασία και κατά συνέπεια ενέργεια στην επεξεργασία τους.
– Να περιορίσουμε τη χρήση ενεργοβόρων συσκευών και να χρησιμοποιούμε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, φιλικών προς το περιβάλλον.