ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ

Τα συμπτώματα στην άμεσου τύπου τροφική αλλεργία εκδηλώνονται μέσα σε λίγα λεπτά (σχεδόν πάντα μέσα στις πρώτες 1-2 ώρες) από τη λήψη της συγκεκριμένης τροφής.

Περιλαμβάνουν κατά κανόνα δερματικό ερύθημα (κοκκινίλα) ή και δημιουργία πομφών (ανάγλυφων εξανθημάτων που θυμίζουν τσίμπημα κουνουπιού) σε διάφορα σημεία του σώματος, ενώ πολλές φορές μπορεί να προηγείται επίμονη φαγούρα στο στόμα. Ανάλογα με την ποσότητα του αλλεργιογόνου που καταναλώθηκε και τη βαρύτητα της αλλεργίας, μπορεί η αλλεργική αντίδραση να επεκταθεί και να περιλαμβάνει:

* Πρήξιμο (αγγειοοίδημα) στα χείλη, τα βλέφαρα ή άλλα σημεία του σώματος

* Πρήξιμο στο στόμα ή το λαιμό, δυσχέρεια ομιλίας ή κατάποσης

* Κοιλιακό πόνο ή/και έμετο

* Δυσκολία στην αναπνοή, πολλές φορές με ακουστό σφύριγμα στην ανάσα ή και με βήχα

* Διαταραχές του καρδιακού ρυθμού (με ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία)

* Αίσθημα αδυναμίας ή και λιποθυμικό επεισόδιο λόγω πτώσης της αρτηριακής πίεσης

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο ασθενής δεν είναι αναγκαίο να παρουσιάσει όλα τα παραπάνω σημεία, ενώ και η χρονική σειρά εμφάνισης των συμπτωμάτων δεν είναι απόλυτα προβλέψιμη.

Σε καθε περίπτωση, οποιοσδήποτε συνδυασμός από τα παραπάνω σημεία υποδηλώνει τη συστηματική επέκταση της αλλεργικής αντίδρασης (πέραν του δέρματος, που είναι η τυπική ήπια εντόπιση) και ορίζει την αναφυλακτική αντίδραση, που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση με ενδομυική χορήγηση αδρεναλίνης.

4.7/5 - (6 votes)
Print Friendly, PDF & Email