ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΚΖΕΜΑ;

 

Είναι μία χρόνια κνησμώδης δερματοπάθεια. Είναι πολύ συχνή στα παιδιά και συχνά επηρεάζει την ποιότητα ζωής αυτών , αλλά και των οικογενειών τους. Η πορεία της διαλάθει με εξάρσεις και υφέσεις. Συσχετίζεται και με τα άλλα ατοπικά νοσήματα και συνήθως αποτελεί την πρώτη έκφραση της ¨ατοπικής πορείας¨.

Χαρακτηριστικό της ατοπικής δερματίτιδας είναι ο κνησμός. Συνυπάρχει ξηροδερμία και ερυθηματοβλατιδώδεις βλάβες. Πολλές φορές εξαιτίας του κνησμού παρατηρούνται δρυφάδες, ή οι βλάβες ¨ανοίγουν ¨και βγαίνει υγρό από αυτές ( ορορροή). Σε χρόνιες βλάβες παρατηρείται  και ληχεινοποίηση.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε περιπτώσεις που υπάρχουν στις βλάβες κρούστες ή φυσαλίδες. Αυτά αποτελούν σήματα κινδύνου για επιπλοκές, όπως επιμόλυνση από βακτήρια ή ιούς( π.χ. έρπητα). Πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα από αλλεργιολόγο γιατί η έκβασή τους μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Η κατανομή είναι χαρακτηριστική για κάθε ηλικία:201

Βρεφική ηλικία ( 0-1 ετών ):εντοπίζεται κυρίως στα μάγουλα.  Στην ηλικία αυτή υπάρχει επίσης συχνά δερματίτιδα και στο τριχωτό της κεφαλής. Μεγαλώνοντας λίγο εμφανίζονται βλάβες και στις εκτατικές επιφάνειες των άκρων  και τον κορμό.

Μικρά παιδιά ( 1-4 ετών ): έχουν ακόμη βλάβες στις εκτατικές επιφάνειες , εμφανίζονται όμως και νέες στις καμπτικές επιφάνειες των άκρων (αγκώνες , πίσω από τα γόνατα) . Μπορεί να συνυπάρχουν επίσης , και βλάβες  γύρω από το στόμα και στα βλέφαρα.

Μεγαλύτερα παιδιά ( 4-16ετών) : οι βλάβες συνήθως περιορίζονται στις καμπτικές επιφάνειες των άκρων ( αγκώνες, γόνατα) . Σε αυτή την ηλικία συχνά εμφανίζεται και έκζεμα άκρων χειρών.

3.7/5 - (3 votes)
Print Friendly, PDF & Email