ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η συμπτωματική θεραπευτική αγωγή αποσκοπεί στον περιορισμό των συμπτωμάτων των αλλεργικών νόσων είτε αυτά προέρχονται από το δέρμα, είτε από το αναπνευστικό σύστημα. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κυρίως είναι τα αντιισταμινικά, τα στεροειδή (κορτιζονούχα) spray για τη μύτη και τους πνεύμονες και τα βρογχοδιασταλτικά.

Τα αντιισταμινικά είναι τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα στα αλλεργιολογικά ιατρεία. Δρουν μέσω της αναστολής της δράσης της ισταμίνης, της ουσίας η οποία προέρχεται από τα μαστοκύττταρα και η οποία προκαλεί πολλά από τα συμπτώματα της αλλεργίας όπως οι πομφοί (καντήλες) και η φαγούρα του δέρματος, η καταρροή, οι πταρμοί ή και ο κνησμός από τη μύτη, η επιπεφυκίτιδα στους οφθαλμούς κ.λπ. Τα αντιισταμινικά φάρμακα κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια και ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες: τα πρώτης γενεάς (όπως το γνωστό σε όλους τους γονείς Atarax) και αυτά της δεύτερης γενεάς (όπως το Zirtek και το Clarityne). Τα φάρμακα δεύτερης γενεάς είναι εξαιρετικά ασφαλή και έχουν πολύ λιγότερες παρενέργειες από αυτά της πρώτης, κυριότερες από τις οποίες είναι η υπνηλία και η ήπια καταστολή. Τα τελευταία 20 περίπου χρόνια κυκλοφορούν ακόμα νεώτερα φάρμακα (όπως το Xozal και το Aerius) που αποτελούν εξέλιξη των αντιισταμινικών δεύτερης γενεάς και γι’αυτό αποκαλούνται από πολλούς και τρίτης γενεάς. Η δράση τους είναι εξαιρετική, οι παρενέργειες ελάχιστες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα ακόμα και από παιδιά και σε δόσεις πολλαπλάσιες της κανονικής. Για λόγους ασφαλείας, επειδή όλα τα αντιισταμινικά μπορεί να προκαλέσουν ήπια υπνηλία, συνίσταται η αποφυγή χρήσης μηχανημάτων (π.χ. οδήγηση) κατά τη λήψη τους.

Τα κορτιζονούχα spray είναι δύο τύπων: ενδορρινικά και εισπνεόμενα. Τα ενδορρινικά spray χρησιμοποιούνται εκτενώς σε βαριά αλλεργική ρινίτιδα και κυρίως όταν αυτή προκαλεί συμφόρηση (μπούκωμα). Πρόκειται για εξαιρετικά αποτελεσματικά σκευάσματα με πολύ μεγάλο προφίλ ασφαλείας ειδικά όταν ο ασθενής έχει σαφείς οδηγίες ορθής χρήσης της συσκευής από τον ιατρό του. Τα εισπνεόμενα κορτιζονούχα spray χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες και αποτελούν το κυριότερο όπλο που διαθέτει η σύγχρονη ιατρική στη θεραπεία του άσθματος. Υπάρχουν πολλές συσκευές και τρόποι με τους οποίους φθάνει στους πνεύμονες το φάρμακο και ο ιατρός επιλέγει κάθε φορά το καταλληλότερο για τον εκάστοτε ασθενή. Ιδιαίτερης σημασίας είναι και πάλι η εκπαίδευση του στη σωστή χρήση της συσκευής αλλά και η συμμόρφωση από μέρους του ασθενούς με τις οδηγίες του ιατρού. Εδώ πρέπει να τονιστεί κάτι που απασχολεί, κυρίως τους γονείς, σχετικά με την ασφάλεια των κορτιζονούχων spray και που μπορεί να οδηγήσει στη μη λήψη από τον ασθενή της αγωγής του και στην επιδείνωση των συμπτωμάτων του. Οι κορτιζόνες είναι μια πολυπληθής οικογένεια φαρμάκων που εμφανίζουν διαφορές μεταξύ τους μ έως και 2000 φορές στην αποτελεσματικότητα (και επομένως «βαρύτητα»). Στα spray χρησιμοποιούνται χαμηλής και μέσης ισχύος κορτιζόνες. Επίσης το γεγονός ότι χορηγούνται ως spray και όχι από του στόματος έχει ως συνέπεια να απορροφάται και ενδεχόμενα να προκαλεί παρενέργειες μόνο το 1% της δόσης. Αυτά τα δύο στοιχεία καθιστούν τα κορτιζονούχα spray εξαιρετικά ασφαλή όταν χορηγούνται σύμφωνα με τις ορθές ενδείξεις. Αντίθετα, ενδορρινικά spray που προκαλούν αποσυμφόρηση της μύτης (αποσυμφορητικά) μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές παρενέργειες ιδιαίτερα αν χρησιμοποιηθούν για περισσότερες από 5-7 ημέρες. Χρειάζεται μεγάλη φειδώ και προσοχή στη χορήγησή τους πάντα με οδηγίες ιατρού!

Η δεύτερη κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του άσθματος είναι τα βρογχοδιασταλτικά. Αυτά επίσης κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια σε μεγάλη ποικιλία μορφών και συσκευών χορήγησης. Ονομάζονται β-διεγέρτες και μπορεί να είναι βραχείας ή μακράς δράσης. Το πιο γνωστό βραχείας δράσης σκεύασμα είναι το Aerolin και χορηγείται για την αντιμετώπιση οξέων επεισοδίων βήχα, συριγμού ή δύσπνοιας ή προφυλακτικά σε περιπτώσεις άσθματος από άσκηση. Δε συνίσταται η χορήγησή του για περισσότερες από 10-15 ημέρες καθώς επέρχεται ταχυφυλαξία (ο οργανισμός «το συνηθίζει»). Αντίθετα, τα μακράς δράσης βρογχοδιασταλτικά χορηγούνται, πάντα σε συνδυασμό με κορτιζόνη, για μακρά χρονικά διαστήματα στη θεραπεία του μέτριας βαρύτητας ή σοβαρού άσθματος σε παιδιά και ενήλικες.

4.2/5 - (47 votes)
Print Friendly, PDF & Email