Αλλεργία στα φιστίκια: Βρέθηκε το κλειδί της θεραπείας;

Η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, σε αντίθεση με την αλλεργία έναντι της πρωτεΐνης του αγελαδινού γάλακτος ή του αυγού, κατά κανόνα στα παιδιά είναι επίμονη και σε αρκετές περιπτώσεις επικίνδυνη. Σε πολλές χώρες αποτελεί το κύριο αίτιο θανάτου από αναφυλαξία και γι’αυτό, στο πεδίο της τροφικής αλλεργίας, είναι το πιο συχνά ελεγχόμενο αλλεργιογόνο.

Σε ασθενείς με επίμονη τροφική αλλεργία τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται και εφαρμόζονται πρωτόκολλα από του στόματος απευαισθητοποίησης (specific oral tolerance induction – SOTI). Πρόκειται για μέθοδο κατά την οποία χορηγείται αρχικά πολύ μικρή δόση τροφίμου η οποία σταδιακά αυξάνεται με τρόπο ώστε τελικά ο ασθενής ανέχεται συγκεκριμένη ποσότητα τροφής χωρίς να εκδηλώνονται αντιδράσεις. Η εφαρμογή τους έχει αποδώσει πολύ καλά αποτελέσματα σε μεγάλο αριθμό ασθενών και αφορά κυρίως στο γάλα αγελάδας, τα σιτηρά και τα αράπικα φιστίκια.

Βασικά μειονεκτήματα των πρωτοκόλλων αυτών είναι ότι εμπεριέχουν συχνά τον κίνδυνο αντίδρασης (επομένως απαιτείται απόλυτη κατανόηση και συμμετοχή των γονιών) και, κυρίως, ότι μετά την ενδεχόμενη διακοπή της χορήγησης της τροφής οι αντιδράσεις επανέρχονται. Δε φαίνεται να υπάρχει, με άλλα λόγια, παρατεταμένη προφύλαξη των ασθενών αν δεν συνοδεύεται από συνεχή χορήγηση της αλλεργιογόνου τροφής.

Την εικόνα αυτή έρχεται να αλλάξει μελέτη που δημοσιεύθηκε πολύ πρόσφατα από ερευνητές του Murdoch Childrens’ Research Institute της Μελβούρνης. Σε αυτήν, οι ερευνητές μελέτησαν 60 παιδιά τα οποία χώρισαν σε δύο ομάδες. Και στις δύο, τα παιδιά έλαβαν για 18 μήνες σταδιακά αυξανόμενη δόση φιστικιού – στη μία από τις δύο όμως συγχορηγήθηκαν προβιοτικά με τη μορφή του Lactobacillus rhamnosus και σε δόση που ισοδυναμεί με κατανάλωση 20 κιλών γιαουρτιού την  ημέρα! Στο τέλος της μελέτης, το 82.1% των παιδιών που έλαβαν προβιοτικά ανέχονταν τα φιστίκια μέχρι και 5 εβδομάδες μετά την τελευταία χορήγηση σε σχέση με μόλις 3.6% των παιδιών στα οποία δεν συγχορηγήθηκαν προβιοτικά. Επίσης η πρώτη ομάδα εμφάνισε βελτίωση ανοσολογικών παραμέτρων σε ποσοστό 89.7% σε σχέση με μόλις 7.1% στη δεύτερη.

«Πολλά παιδιά και οι οικογένειές τους πιστεύουν ότι άλλαξε η ζωή τους, είναι χαρούμενοι και ανακουφισμένοι. Τα αποτελέσματα παρέχουν το πρώτο σημαντικό βήμα για τη μόνιμη θεραπεία της αλλεργίας στα φιστίκια και πιθανόν και σε άλλα τρόφιμα» δήλωσε η Mimi Tang εκ των ερευνητών στον Guardian. Στόχος είναι η επέκταση της περιόδου αποχής στις 8 εβδομάδες. Τονίζεται παράλληλα, ωστόσο, ότι «μερικές οικογένειες μπορεί να θεωρούν ότι η παρέμβαση μπορεί να γίνει στο σπίτι, όμως κάτι τέτοιο δεν συστήνεται! Κατά τη μελέτη μερικά παιδιά αντέδρασαν, ενδεχομένως σοβαρά, και για την ώρα η θεραπεία αυτή γίνεται αυστηρά ερευνητικά και υπό ιατρική παρακολούθηση».

Πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν πριν μιλήσουμε για οριστική θεραπεία της τροφικής αλλεργίας. Τα παραπάνω, ωστόσο, αποτελούν ένα πολύ σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή – τα επόμενα χρόνια η αλλεργιολογική έρευνα αναμένεται να κάνει και τα επόμενα.

5/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email