Τα ενδο-ρινικά κορτικοστεροειδή στην αλλεργική ρινίτιδα σε ασθενείς με COVID-19: MIA ΣΥΣΤΑΣΗ AΠΟ ARIA-EAACI

Τους τελευταίους μήνες η ανθρωπότητα βιώνει μία επιδημία που προκαλείται από  ένα νέο στέλεχος της ομάδας των ανθρώπινων κορονοϊών. Το στέλεχος αυτό ταυτοποιήθηκε και ταξινομήθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Ταξινόμησης Ιών (ICTV) ως SARS-CoV-2 με βάση τα αρχικά του Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου που αυτός ο ιός προκαλεί (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 ). Ο ΠΟΥ ονόμασε τη νόσο “coronavirus disease 2019” (COVID-19) και στις 11 Μαρτίου την κύρηξε « πανδημία» επειδή  η διασπορά της νόσου, από την πρώτη αναφορά κρουσμάτων στην επαρχία Wuhan της Κίνας το Δεκέμβριο 2019 μέχρι σήμερα, έγινε πολύ επιθετική παγκοσμίως.

Η νόσος COVID-19 μπορεί να εμφανιστεί με πολλές διαφορετικές κλινικές εκδηλώσεις, που κυμαίνονται από ασυμπτωματική  μέχρι ήπια και σοβαρή νόσηση, με ή χωρίς πνευμονία. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ασθενείς με τα συνήθη αλλεργικά νοσήματα δεν εκδηλώνουν ιδιαίτερα συμπτώματα και δε φαίνεται να βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Επιπροσθέτως, τα αλλεργικά παιδιά περνούν ήπια τη νόσο, όπως ακριβώς και τα υπόλοιπα παιδιά. Αντιθέτως, οι ασθενείς με COVID-19 που πάσχουν από ΧΑΠ και αυτοί που εμφανίζουν δευτεροπαθώς μικροβιακή πνευμονία, έχουν πιο σοβαρή εξέλιξη κι αυτό οφείλεται σε μια σύνθετη ανοσοπαθογένεια.

Παραμένει ακόμα υπό αμφισβήτηση το αν τα συστηματικά κορτικοστεροειδή έχουν επιβλαβή επίδραση στη λοίμωξη COVID-19 . Σίγουρα όμως η χορήγηση κορτικοστεροειδών δε συστήνεται ως θεραπεία στην SARS-CoV-2 πνευμονία. H εμπειρία της χρήσης των κορτικοστεροειδών σε ασθενείς με MERS (Middle East Respiratory Syndrome) δείχνει ότι δεν αλλάζουν τη θνησιμότητα από τη νόσο, ενώ παράλληλα φαίνεται να επιβραδύνουν την RNA κάθαρση του MERS κορονοϊού.  Παρόλ’αυτά, μία ομάδα ιατρών πρώτης γραμμής από την Κίνα διατυπώνει διαφορετική άποψη. Με δεδομένα τα ανεπιβεβαίωτα συμπεράσματα και την επιτακτικά επείγουσα ανάγκη στην οποία βρέθηκαν επανειλλημένως, οι ειδικοί πνευμονιολόγοι στην Κίνα  ανέπτυξαν μια ομοφωνία που επιτρέπει την περιορισμένη  χρήση των κορτικοστεροειδών  σε χαμηλές δόσεις  και για μικρό χρονικό διάστημα στην SARS-CoV-2 πνευμονία.

Σχετικά με τη χρήση των εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών στο άσθμα η GINA ( Global Initiative for Asthma) πολύ πρόσφατα ανακοίνωσε τα ακόλουθα:

«Κάποιες πηγές αναφέρουν την αποφυγή χρήσης κορτικοστεροειδών κατά τη διάρκεια της επιδημίας SARS-CoV-2. Αυτό αφορά στη χρήση των  από του στόματος κορτικοστεροειδών, με εξαίρεση την απόλυτη ενδειξη για τη χρήση τους. Αντιθέτως, οι ασθενείς με άσθμα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να σταματούν τα ενδεικνυόμενα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή που ελέγχουν τη νόσο τους ( αυτό ισχύει και για τα από του στόματος στεροειδή )  και έχουν συσταθεί από τους θεράποντες ιατρούς τους.  Η διακοπή των εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών συνήθως οδηγεί σε δυνητικά επικίνδυνη επιδείνωση του άσθματος, ενώ η αποφυγή λήψης  από του στόματος κορτικοστεροειδών κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής ασθματικής κρίσης  μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις. Επιπροσθέτως, η μακρόχρονη χορήγηση από του στόματος κορτικοστεροειδών είναι μερικές φορές απαραίτητη στη θεραπεία του σοβαρού άσθματος και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον ασθενή αν διακοπεί απότομα.

 Γι’ αυτό είναι σημαντικό ο ασθενής να συμβουλεύεται πάντα το θεράποντα ιατρό του, πριν διακόψει οποιαδήποτε αντι-ασθματική θεραπεία.  Ο ασθενής πρέπει να συνεχίσει τη λήψη της εισπνεόμενης θεραπείας για τον έλεγχο του άσθματος ενώ επί επιδείνωσης των συμπτωμάτων του,  απαιτείται επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό για πιθανή τροποποίηση της θεραπεία του ή/και αν χρήζει να  αναζητήσει περαιτέρω ιατρική βοήθεια».

 Σχετικά με το σύμπτωμα της ανοσμίας, αρκετές ομάδες επιστημόνων μέχρι σήμερα κάνουν συστάσεις και προτείνουν τη χρήση των ενδο-ρινικών κορτικοστεροειδών. Αντίθετα, οι Γάλλοι ιατροί θεωρούν αντένδειξη τη χρήση τους στην ανοσμία και την αγευσία που προκαλεί η νόσος COVID-19 όταν δε συνυπάρχει ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) και επιπλέον απαγορεύουν τη συνήθη τακτική των  ενδορινικών πλύσεων με φυσιολογικό ορό, εξαιτίας του κινδύνου πρόκλησης διασποράς του ιού.

Εξαιτίας των αντιφατικών απόψεων η ομάδα των επιστημόνων της ARIA και της Eυρωπαικής Ακαδημιας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας ( EAACI ) μετά από ερωτηματολόγια που εστάλησαν στα 509 μέλη της σε 84 χώρες κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:

  • Σύμφωνα με τις τρέχουσες γνώσεις, η αγωγή με ενδο-ρινικά κορτικοστεροειδή για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας, μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και αν ο αλλεργικός ασθενής νοσήσει από COVID-19.
  • Δε συστήνεται η διακοπή των τοπικών ενδο-ρινικών κορτικοστεροειδών καθώς δεν έχει αποδειχθεί η καταστολή του ανοσοσποιητικού συστήματος. Απεναντίας, οι συχνοί πταρμοί (φταρνίσματα) που μπορεί να εκδηλωθούν μετά τη διακοπή τους, μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη διασπορά του κορονοϊού.
  • Οι παραπάνω συστάσεις προκύπτουν με βάση τα περιορισμένα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα και συνεπώς μπορεί να αναθεωρηθούν  μελλοντικά με βάση νέα δεδομένα.

 

 

5/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email