Διπλασιασμός περιστατικών αναφυλαξίας στα τμήματα επειγόντων στον Καναδά

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 10/9/2015 από το Καναδικό Ινστιτούτο Υγείας δείχνουν ότι, ενώ ο αριθμός των επισκέψεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ED) για όλες τις αλλεργικές αντιδράσεις (συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας) παρέμεινε σταθερός από το 2.006 έως το 2014, ο αριθμός των επισκέψεων (ανά 100,000 πληθυσμού) ειδικά για την αναφυλαξία αυξήθηκε κατά 95%!  Στο ίδιο χρονικό διάστημα, υπήρξε επίσης μια αύξηση κατά 64% των συνταγογραφήσεων αδρεναλίνης αυτόματης έγχυσης.

Η στατιστική ανάλυση έγινε με βάση εκτιμήσεις για τον πληθυσμό από τη δημογραφική υπηρεσία του Καναδά.

Περίπου το 1% όλων των επισκέψεων σε ED κάθε χρόνο αποδίδονται σε αλλεργικές αντιδράσεις (συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας). Με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα του Καναδά συμπεραίνεται ότι  συμβαίνουν περίπου 170.000 αλλεργικές αντιδράσεις το χρόνο που έφτασν στα τμήματα επειγόντων.

Οι επισκέψεις για την αναφυλαξία,  αντιπροσώπευαν περίπου το 8% όλων των επισκέψεων για την αλλεργική αντίδραση.

Το ποσοστό των παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών που επισκέφθηκαν τα ED για αναφυλαξία υπερδιπλασιάστηκε. Οι νέοι 13-17 ετών παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση, ενώ παιδιά μικρότερα των 4 ετών είχαν σταθερά το υψηλότερο ποσοστό των επισκέψεων για αλλεργικές αντιδράσεις σε ετήσια βάση.

Οι επισκέψεις για αλλεργικές αντιδράσεις ανεξάρτητα από το αίτιο ήταν υψηλότερες τους καλοκαιρινούς μήνες (κυρίως λόγω τσιμπημάτων εντόμων και δαγκωμάτων φιδιών),  ενώ οι αντιδράσεις που σχετίζονταν με τροφές ήταν περισσότερες το Δεκέμβριο (όπου συνήθως οι Καναδοί κάνουν διακοπές).

Την περίοδο 2013-2014, τα 3 συχνότερα αίτια αλλεργικών αντιδράσεων (όπως καταγράφηκαν στα ED) ήταν:

  1. Αλλεργία από απροσδιόριστη αιτία: 30.057 επισκέψεις
  2. Κνίδωση (εξάνθημα): 20.365 επισκέψεις
  3. Τσιμπήματα εντόμων και δήγματα ζώων (πχ φίδια): 13.448 επισκέψεις
Rate this post
Print Friendly, PDF & Email