Καλοκαίρι και θάλασσα! Θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα;

Μόλις βγήκα από τη θάλασσα και γέμισα κοκκινίλες… Τι έχω?

Μία σπάνια σχετικά φυσική κνίδωση είναι αυτή που προκαλείται από το κρύο. Στην Ελλάδα έχουμε σχεδόν πάντα  ήπιους χειμώνες κι έτσι τα περισσότερα περιστατικά κνίδωσης εκ ψύχους διαγιγνώσκονται αρχές του καλοκαιριού με την έναρξη των πρώτων μπάνιων στη θάλασσα.

1 στους 100,000 ανθρώπους περίπου εμφανίζουν κνίδωση εκ ψύχους.  Η αιτιολογία συνήθως είναι άγνωστη ενώ  κάποιες φορές υπάρχει υποκείμενη πάθηση( συνήθως λοιμώξεις ).

Οι ασθενείς εμφανίζουν  κνησμό , κνίδωση ή/και αγγειοοίδημα σε επαφή με κάτι κρύο. Οι βλάβες εμφανίζονται κυρίως κατά την αναθέρμανση του δέρματος. Πολύ χαρακτηριστικά εμφανίζεται κνίδωση μετά την έξοδο από τη θάλασσα , με αποτέλεσμα πολλές φορές να ενοχοποιείται λανθασμένα η καθαρότητα των νερών. Σε άλλες περιπτώσεις  ο ασθενής αναφέρει χαρακτηριστικά οίδημα στα άκρα σε επαφή με κάτι κρύο- π.χ. γρανίτα , παγωτό.

Εκτός όμως από τις βλάβες του δέρματος πολλές φορές οι αντιδράσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρότερες και να εκδηλωθεί μία αναφυλακτική αντίδραση. Πολλά λιποθυμικά επεισόδια ή/ και πνιγμοί στη θάλασσα οφείλονται σε αναφυλαξία από ψύχος. Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή διότι  πρόκειται για μία κατάσταση που δυνητικά μπορεί να απειλήσει και τη ζωή του ασθενούς.

Αν κάτι από τα παραπάνω σας είναι γνώριμο απευθυνθείτε στον αλλεργιολόγο για διάγνωση και αντιμετώπιση. Η διάγνωση τίθεται συνήθως από το ιστορικό  και το τεστ πάγου. Τεστ πάγου θετικό <  3΄ είναι απαγορευτικό εισόδου στη θάλασσα. Οι ασθενείς τίθενται σε αντιισταμινικά , επανελέγχονται, και συνταγογραφείται  αδρεναλίνη για την αντιμετώπιση μιας πιθανής αναφυλακτικής αντίδρασης.

Τελικά ακόμη και το καλοκαίρι μπορεί να μας ταλαιπωρήσει με αλλεργίες!

Καλές βουτιές με προσοχή!

Περισσότερα για την κνίδωση εκ ψύχους μπορείτε να διαβάσετε εδώ!

 

 

 

 

4.8/5 - (6 votes)
Print Friendly, PDF & Email