ΑΥΓΟ

Το αυγό είναι επίσης ένα συχνό αίτιο τροφικής αλλεργίας στην παιδική ηλικία, περιέχονταςeggπερισσότερα από 5 σημαντικά αλλεργιογόνα. Εκδηλώνεται κλασικά στη βρεφική ηλικία, και κατά κανόνα κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά το πρώτο γεύμα που περιέχει αυγό. Κατόπιν διαρκεί μερικά χρόνια, συνήθως λιγότερα από 5, ενώ μόνο σε βαριές περιπτώσεις φτάνει στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή.

Η αλλεργία στο αυγό συνεπάγεται τη στέρηση της σημαντικής αυτής πρωτεϊνούχου τροφής, καθώς η ασφάλεια του παιδιού επιβάλλει τη δίαιτα αποφυγής. Κυρίως όμως, δημιουργεί προβλήματα λόγω της σχεδόν καθολικής ύπαρξης ποσοτήτων πρωτεΐνης αυγού στη ζαχαροπλαστική και σε πλήθος συσκευασμένων προϊόντων προς κατανάλωση. Έτσι, η πλήρης αποφυγή είναι πολλές φορές δύσκολη και κάποιες αντιδράσεις είναι στατιστικά αναμενόμενες, οπότε και η εκπαίδευση στο χειρισμό των αλλεργικών αντιδράσεων είναι μέρος της αντιμετώπισης του προβλήματος.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί η σημασία της εισαγωγής ψημένων μορφών αυγού στη διατροφή του αλλεργικού παιδιού, πριν ακόμα ξεπεραστεί εντελώς η αλλεργία. Το ψημένο αυγό μπορεί να περιέχεται σε διάφορα είδη, όπως σπιτικό κέικ ή μπιφτέκι, και είναι ανεκτό από μια ομάδα παιδιών που θα αντιδρούσε στο ωμό/βραστό αυγό. Μάλιστα, η τακτική κατανάλωση τέτοιων ψημένων μορφών φαίνεται ότι βοηθά στο να ξεπεραστεί ταχύτερα η αλλεργία, οπότε και αποτελεί τη σύγχρονη τάση αντιμετώπισης της αλλεργίας στο αυγό. Είναι αυτονόητο, βέβαια, ότι η εισαγωγή των ψημένων μορφών αυγού γίνεται μόνο μετά από προσεκτική ανάλυση των κλινικών και εργαστηριακών δεικτών αλλεργίας του παιδιού. Ο γιατρός σας είναι αυτός που θα αποφασίσει ποια είναι η κατάλληλη στιγμή και αν απαιτείται ιατρική επίβλεψη κατά την πρώτη χορήγηση.

4.3/5 - (7 votes)
Print Friendly, PDF & Email