Γεια σας, είμαι 41 ετών και εδώ και 5 χρόνια έχω διαγνωσθεί με άσθμα, το οποίο μου προκαλεί κρίσεις βήχα και βάρος στο στήθος, μετά από ιώσεις και κρυολόγημα, το χειμώνα. Δεν είχα ποτέ μου καμία αλλεργία,ούτε ρινίτιδα μου έχει παρουσιαστεί ποτέ. Στην περίπτωσή μου πρόκεται τελικά για βροχικό άσθμα; Θα μπορούσε κάποιος αλλεργιολόγος να με βοηθήσει, ή δεν συντρέχει λόγος αλλεργιών από τη στιγμή που το άσθμα παρουσιάζεται μόνο ύστερα από ίωση και όχι από εξωτερικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες; Ευχαριστώ!

Οι αλλεργίες συνήθως εκδηλώνονται σε μικρότερες ηλικίες, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορεί να εκδηλωθούν και σε μεγαλύτερες ηλικίες (ακόμη και μετά τα 65). Όταν το άσθμα “βγαίνει στην επιφάνεια” μετά από λοιμώξεις, όπως συνέβη σε εσάς, είναι γιατί η φλεγμονή που προϋπάρχει στους πνεύμονες σε ήπια ή λανθάνουσα μορφή, επιδεινώνεται και οδηγεί σε συμπτώματα.
Η χρήση του όρου βρογχικό άσθμα είναι ξεπερασμένη και δεν την χρησιμοποιούμε πια, αφού όλα τα είδη άσθματος έχουν να κάνουν με τους βρόγχους. Πιο εύστοχοι όροι είναι το αλλεργικό και το ενδογενές (μη αλλεργικό) άσθμα.
Η διάγνωση του αλλεργικού άσθματος γίνεται με τις δερματικές δοκιμασίες δια νυγμού: αν βγουν θετικά τα τεστ, δίδονται οδηγίες αποφυγής αλλεργιογόνου, η κατάλληλη αντιασθματική αγωγή, ενώ τέλος μπορεί να βοηθήσει η ανοσοθεραπεία. Η διάγνωση του ενδογενούς, μη-αλλεργικού άσθματος, γίνεται εξ αποκλεισμού της αλλεργίας. Η θεραπεία του ενδογενούς άσθματος με αντιασθματικά σπρέι είναι παρόμοια, ενώ η ανοσοθεραπεία τότε δεν έχει τότε ένδειξη.
Σχετικά με την ερώτηση σας γα το αν συντρέχει λόγος να κάνετε αλλεργιολογικό έλεγχο, ακόμη κι αν οι εξάρσεις σας γίνονται μετά από λοιμώξεις, να σημειώσουμε πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στα δύο ήδη άσθματος που προαναφέραμε. Ακόμη να σημειωθεί πως αλλεργικό άσθμα μπορεί να προκαλείται από ένα αλλεργιογόνο που έχει υψηλότερα επίπεδα την ίδια περίοδο με τις λοιμώξεις (πχ μύκητες, ακάρεα, Κυπαρίσσι).
4/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email