ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.
Η περίοδος των δύο ετών θεωρείται ικανή για να αποδώσει η ανοσοθεραπεία θετικά αποτελέσματα με την έννοια, κυρίως, της μείωσης των συμπτωμάτων και της απαιτούμενης φαρμακευτικής αγωγής. Επομένως σε εσάς θα πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια της διαφαινόμενης μέχρι στιγμής αποτυχίας. Αυτά έχουν να κάνουν τόσο με τον ασθενή όσο και με το σκεύασμα που σας χορηγείται.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε ασθενής έχει διαφορετικές ευαισθητοποιήσεις και, εξ αυτών, διαφορετικες πιθανότητες επιτυχίας. Στην περίπτωση αλλεργίας στα ακάρεα για παράδειγμα, ο ειδικός μοριακός έλεγχος (και όχι τα απλά RAST) μπορεί να αναδείξει ευαισθητοποίηση στην τροπομυοσίνη. Η τροπομυοσίνη είναι μια πρωτεΐνη που συναντάται και στις γαρίδες (πολύ συχνά οι ασθενείς αυτοί είναι αλλεργικοί στις γαρίδες) και η ευαισθητοποίηση σε αυτήν συνεπάγεται σχεδόν βέβαιη αποτυχία της ανοσοθεραπείας. Ο μοριακός έλεγχος έχει ένα μικρό επιπλέον κόστος και, δυστυχώς, δεν προτείνεται σε όλους τους ασθενείς, είναι όμως απαραίτητος πριν την έναρξη της ανοσοθεραπείας για την ορθή ενημέρωση του ασθενή σχετικά με τις πιθανότητες επιτυχίας/αποτυχίας της.
Από την άλλη πλευρά, το σκεύασμα/εταιρεία που χρησιμοποιείται είναι ιδιαίτερης σημασίας. Κάθε εταιρεία χορηγεί σκευάσματα διαφορετικής σύστασης και συγκέντρωσης των αλλεργιογόνων σε αυτά, κάτι που έχει σημαντικότατο ρόλο στην τελική επιτυχία της ανοσοθεραπείας. Ο αλλεργιολόγος θα πρέπει να επιλέγει την εκάστοτε εταιρεία με βάση μόνον αυτά τα κριτήρια και την εμπειρία του από προηγούμενες ανάλογες εφαρμογές της. Επίσης θα πρέπει να χορηγείται η κατάλληλη ποσότητα του εμβολίου, σε συγκεκριμένα χρονικά μεσοδιαστήματα, και να μη γίνονται μειώσεις εξαιτίας πιθανόν φόβου για αντιδράσεις ή επιθυμίας για μείωση του κόστους.
Για να είναι επιτυχής η ανοσοθεραπεία θα πρέπει να ακολουθούνται με ευλάβια κανόνες τόσο κατά τη διάγνωση όσο και κατά την εφαρμογή της. Ενδεχόμενες «εκπτώσεις» σε οποιοδήποτε σημείο αυτής της αλυσίδας μπορεί, στις περισσότερες περιπτώσεις, να οδηγήσουν σε αποτυχία της. Τελικά θα σας συνέστηνα: 1. να επανεξετάσετε τη διάγνωση του αλλεργικού άσθματος, 2. να βεβαιωθεί ότι δεν είστε αλλεργική σε άλλα αλλεργιογόνα πέραν των ακάρεων, και 3. να γίνει μοριακός έλεγχος. Αν όλα είναι υπέρ της συνέχισης της ανοσοθεραπείας, τότε πρέπει να εξετασθεί σοβαρά η πιθανότητα αλλαγής του σκευάσματος/εταιρείας.
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά.
Δημήτρης Μήτσιας
Αλλεργιολόγος
Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.