ΕΡΩΤΗΣΗ: Γεια σας. Είμαι 21 ετών και νομίζω ότι έχω αλλεργία στη μπανάνα. Πριν 4 χρόνια περίπου είχα μπερδέψει κάποιες τροφές (είχα φάει πίτσα, τοστ, snickers και μπανάνα) και με έπιασε έντονη φαγούρα σε όλο το σώμα και ξαφνικά είχα γεμίσει σπυράκια παντού. Πήγα στο νοσοκομείο μου βάλανε ορό κ.λπ. και όλα εντάξει. Από τότε έχω δοκιμάσει να φάω τα πάντα (πίτσα, τοστ, snickers) εκτός από μπανάνα. Γίνετε να καταλάβω αν όντως έχω αλλεργία στην μπανάνα χωρίς να πάω να κάνω τις απαραίτητες εξετάσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Αν και η αλλεργία στην μπανάνα δεν είναι ιδιαίτερα συχνή, το ιστορικό όπως μας το περιγράφετε υποδηλώνει ότι μπορεί να είστε πραγματικά αλλεργικός στην μπανάνα.

Ο μόνος τρόπος που θα επιβεβαιώσει, προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, την αλλεργία σας είναι η διενέργεια δερματικών τεστ και αιματολογικού ελέγχου. Αυτός ο έλεγχος θα πρέπει επιπλέον να κατευθυνθεί και σε συγγενικά της μπανάνας τρόφιμα στα οποία ενδέχεται επίσης να είστε ευαισθητοποιημένος.

Δε γνωρίζουμε το λόγο για τον οποίο δε θέλετε να κάνετε τις εξετάσεις, πάντως αν αυτός είναι ο φόβος ενδεχόμενης αντίδρασης, είναι εντελώς ανεδαφικός. Η ασφάλεια των δερματικών τεστ είναι, από ετών, εξαιρετική αρκεί να διενεργούνται από ειδικούς αλλεργιολόγους. Θα σας πρότεινα λοιπόν την επικοινωνία με τον αλλεργιολόγο σας προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως η κατάστασή σας και, ενδεχομένως, να αρχίσετε να μην έχετε περιορισμούς στη διατροφή σας.

Δημήτρης Μήτσιας

Αλλεργιολόγος Παίδων και Ενηλίκων

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email