Έδωσα στον γιο μου, 23 μηνών αγγούρι κ ενώ κατάπιε κομμάτι σε μέγεθος 2-5cm, πολύ-πολύ μικρό, μας έκανε έντονο βήχα και δύσπνοια. Χορηγήθηκαν τα απαραίτητα όμως θα ήθελα να ξέρω ποιες τροφές είναι συγγενείς με το αγγούρι. Να σημειώσω πως η αλλεργία επιβεβαιώθηκε με πρικ τεστ πολύ θετικό. Επίσης υπάρχει κάπου βίντεο αναπαράστασης πως κάνουμε ένεση αδρεναλίνης;

Το ερώτημα σας είναι πολυ ενδιαφέρον, αλλά γεννά κάποιες αμφιβολίες για τον τρόπο αντιμετώπισης του παιδιού σας. Πρώτα είμαστε γιατροί και μετά αλλεργιολόγοι. Μάλιστα η εκπαίδευση πολλών από εμάς στην Παιδιατρική μας κάνει πρώτα να θέλουμε να αποκλείσουμε το επεισόδιο της πνιγμονής (συχνό από ένα τέτοιο τρόφιμο) παρά της αλλεργίας (εξαιρετικά απίθανη στο αγγούρι). Ίσως να θεωρήσατε πως ο βήχας είναι αλλεργικός γιατί έχετε αντιμετωπίσει παρόμοια περιστατικά βήχα στο παιδάκι που να οφείλονταν σε αλλεργία ή σε λοιμώδη αίτια. Η τροφική αλλεργία σπάνια εκδηλώνεται μόνο με έντονο βήχα/δυσπνοια, συνήθως προϋπάρχει εξάνθημα με κνησμό.
Αναφορικά με το πρικ τεστ, που μάλλον έγινε με αυτούσιο αγγούρι αφού δεν υπάρχει εμπορικό καλά τυποποιημένο εκχύλισμα, η απάντηση είναι αξιόπιστη μόνο αν έγινε και σε υγιείς μάρτυρες και απέβη αρνητικό (χρειάζονται 10 υγιεις μάρτυρες με αρνητικό τεστ για να επιβεβαιωθεί πως ένα τρόφιμο δεν προκαλεί ψευδώς θετικό ερεθιστικό τεστ). Αν η εξέταση έγινε από Αλλεργιολόγο και ήταν όντως θετική τότε απαγορεύεται η μελλοντική βρώση και η επανεισαγωγή του τροφίμου γίνεται μετά από εκ νέου δερματική δοκιμασία και δοκιμασία τροφικής πρόκλησης.Σε βιβλιογραφική αναζήτηση βρήκαμε πως διασταυρούμενη αλλεργία, αλλά μόνο για περιστατικά αλλεργικού συνδρόμου στοματοφάρυγγα (φαγούρα στο στόμα χωρίς άλλα συμπτώματα) κι εφόσον το αγγούρι φαγωθεί με τη φλούδα, μπορεί να υπάρξει με: Μπανάνα, πεπόνι, ηλιόσπορο και κολοκυθάκια.
ΠΡΟΣΟΧΗ: αν κάτι από αυτά το τρώει συχνά χωρίς πρόβλημα, ΜΗΝ ΤΟ ΔΙΑΚΟΨΕΤΕ γιατί τότε μπορεί να προκαλέσετε αλλεργία στο τρόφιμο αυτό. Αντί δε για την αναζήτηση βίντεο για τη χρήση “ΑΝΑPEN” συστήνουμε οπωσδήποτε την επίδειξη από τον Αλλεργιολόγο σας με placebo συσκευή, ώστε να εξοικιωθείτε απόλυτα και οι δύο γονείς ή και όποιος βοηθά στη φύλαξη του παιδιού.

3.7/5 - (3 votes)
Print Friendly, PDF & Email