ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε μικρή ηλικία είχα άσθμα, το πρόβλημα ήταν αλλεργικής φύσης (ήμουν 15 ετών). Έκανα θεραπεία με εμβόλια απευαισθητοποίησης σχεδόν 3 χρόνια κι όλα πήγαν πολύ καλά. Όλα αυτά πριν 20 χρόνια. Το Μάιο 2012 άρχισα να έχω πρόβλημα με τα μάτια μου, κοκκίνιζαν, είχα λίγη φαγούρα, σημαντικές ενοχλήσεις που έφταναν σε σημείο να μην είμαι σε θέση να βγω από το σπίτι. Πήγα σε 5 οφθαλμιάτρους σε 6 μήνες, όλοι μου έλεγαν μετά από εξέταση ότι ήταν αλλεργική επιπεφυκίτιδα, μου έδιναν τα ανάλογα κολλύρια, αλλά όταν τα σταματούσα πάλι τα ίδια. Δεν είχα άλλα συμπτώματα (πχ άσθμα). Τον περασμένο Ιανουάριο ο αλλεργιολόγος μου είπε ότι θα έπρεπε να είχα κάνει επανάληψη της θεραπείας. Έκανα ξανά τεστ και ξεκίνησα πόσιμη θεραπεία από το Μάρτιο. Μέχρι σήμερα δεν έχω δει καμια βελτίωση, ενώ μου είχε πει οτι μετά από 4 μήνες θα αρχίσει σιγά σιγά η θεραπεία να αποδίδει…τις δόσεις τις ακολουθώ κατα γράμμα, δεν έχω χάσει καμια…πρέπει να κάνω κάτι άλλο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από την περιγραφή σας προκύπτει ότι το τελευταίο διάστημα πάσχετε κυρίως από συμπτώματα αλλεργικής επιπεφυκίτιδας. Η θεραπεία που ακολουθείτε είναι η υπογλώσια ανοσοθεραπεία τα πρώτα αποτελέσματα της οποίας συνήθως εμφανίζονται μετά τους πρώτους 4-6 μήνες χωρίς να αποκλείεται (ανάλογα με τον ασθενή, το σκεύασμα κ.ά.) μεγαλύτερο μεσοδιάστημα. Η επιτυχία της ανοσοθεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες κυριότεροι των οποίων είναι η ακριβής επιλογή του υπεύθυνου αλλεργιογόνου, η σωστή δοσολογία του και η ορθή εφαρμογή της. Σχετικά με το τελευταίο, η εφαρμογή των σταγόνων της ανοσοθεραπείας το πρωί σε στεγνό στόμα ή αντί για κάτω από τη γλώσσα πίσω από το κάτω χείλος είναι μερικά από αυτά που μπορείτε να κάνετε ώστε να ενισχύσετε την αποτελεσματικότητά της. Θα σας πρότεινα ωστόσο, αν για το επόμενο διάστημα εξακολουθείτε να μην έχετε βελτίωση, όλα αυτά να τα επανελέγξετε με τον αλλεργιολόγο σας. Ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία.

Δημήτρης Μήτσιας

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

5/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email