* Μύθος:
‘Γιατρέ μου, αποκλείεται να έχω αλλεργία σε αυτό το φάρμακο, το έχω ξαναπάρει χωρίς πρόβλημα’.
Πραγματικότητα: Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να είναι κανείς αλλεργικός σε μια ουσία που δεν έχει προηγουμένως ‘παρουσιαστεί’ στον οργανισμό, ώστε να θεωρηθεί ‘εχθρική’ και να οργανωθεί άμυνα εναντίον της. Με αυτή τη λογική, είναι αδύνατο να παρουσιαστεί αλλεργική αντίδραση κατά την πρώτη χορήγηση ενός φαρμάκου για παράδειγμα, όπως και κατά το πρώτο τσίμπημα από μέλισσα. Αντιθέτως, κάθε επόμενη φορά που θα χορηγηθεί το φάρμακο ή σε κάθε επόμενο νυγμό από μέλισσα, δεν μπορεί εκ των προτέρων να αποκλειστεί η ύπαρξη αλλεργίας.
* Μύθος:
Αν δεν εμφανίσεις αλλεργία σαν παιδί, δεν κινδυνεύεις σαν ενήλικας.
Πραγματικότητα: Αντίθετα, οι περισσότερες αναπνευστικές αλλεργίες εκδηλώνονται στην ενήλικη ζωή. Ακόμα και ορισμένοι τύποι τροφικής αλλεργίας, όπως και η αλλεργία στα φάρμακα και κάποιες αλλεργικές δερματοπάθειες είναι πιο συχνές στους ενήλικες, παρά στα παιδιά.
* Μύθος:
Όλες οι αλλεργίες ξεπερνιούνται αργά ή γρήγορα.
Πραγματικότητα: Αυτό εξαρτάται από το είδος του αλλεργιογόνου και τη βαρύτητα της αλλεργίας. Υπάρχει περίπτωση η αλλεργία να υποχωρήσει μέσα σε λίγα χρόνια, όπως η τροφική αλλεργία στο γάλα αγελάδος. Ενδέχεται όμως η αλλεργία να επιμείνει για πολλά χρόνια, όπως στην περίπτωση των εισπνεόμενων αλλεργιογόνων, ή και για πάντα, όπως στη βαριά αλλεργία στους ξηρούς καρπούς.
* Μύθος:
Κρατώντας το σπίτι καθαρό, αποφεύγουμε τις αλλεργίες.
Πραγματικότητα: Η εκδήλωση αλλεργικής αντίδρασης δεν επηρεάζεται από τις συνθήκες καθαριότητας, παρά μόνο από την έκθεση του ασθενούς σε συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. Υπάρχει μάλιστα η επιστημονική βεβαιότητα ότι οι συνθήκες υπερβολικής αντισηψίας και απολύμανσης μπορούν να αποτελέσουν τον ‘καταλύτη’ για την ανάπτυξη αλλεργίας σε άτομα με την κατάλληλη γενετική προδιάθεση. Με λίγα λόγια, είναι καλό κανείς να τηρεί μέτρα υγιεινής και καθαριότητας, στο βαθμό που βοηθά να αποφευγονται οι λοιμώξεις. Αντίθετα, η εμμονή στην απολύμανση, μπορεί να είναι επιζήμια για τον οργανισμό ο οποίος έχει αλλεργική προδιάθεση, αφού διακόπτει την ωφέλιμη ‘επικοινωνία’ με τα μη παθογόνα μικρόβια του περιβάλλοντός μας.
* Μύθος:
Η αλλεργία δεν μπορεί να απειλήσει τη ζωή.
Πραγματικότητα: Αντιθέτως, η αλλεργία μπορεί να είναι ακόμα και επικίνδυνη για τη ζωή, ειδικά στις περιπτώσεις αλλεργίας σε δηλητήριο μέλισσας, σε φάρμακα ή σε κάποιες τροφές. Είναι επομένως σημαντικό ένας αλλεργικός ασθενής να γνωρίζει με απόλυτο τρόπο τι ακριβώς να αποφεύγει, πώς να αναγνωρίζει και πώς να αντιμετωπίζει μια ενδεχόμενη επικίνδυνη αντίδραση.