ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ

Η τροφική αλλεργία αποτελεί το τελευταίο, πιο πρόσφατο κύμα της σύγχρονης αλλεργικής ‘επιδημίας’. Η συχνότητα της τροφικής αλλεργίας περιγράφεται να έχει πολλαπλασιαστεί στα τελευταία 20-30 χρόνια, ακολουθώντας την άνοδο των υπόλοιπων ατοπικών νοσημάτων (αλλεργικό άσθμα και ρινίτιδα), και φτάνοντας να αφορά πια μέχρι και το 8% του παιδικού πληθυσμού.

Σημαντικότερο ακόμα, η μακροχρόνια επιμονή της αλλεργίας σε ένα ή περισσότερα τρόφιμα υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς και της οικογένειας, κυρίως λόγω των διαιτητικών περιορισμών, δικαιολογημένων και μη, αλλά και του διαρκώς αιωρούμενου κινδύνου για συστηματική, αναφυλακτική αντίδραση σε κάποια τυχαία έκθεση στην αλλεργιογόνο τροφή.

Χαρακτηριστικά, αναφέρεται το παράδειγμα της αλλεργίας στο φυστίκι ή κάποιον ξηρό καρπό, που μπορεί να συνδέεται με μείωση του επιπέδου της ποιότητας ζωής μεγαλύτερη κι από αυτή σε παιδιά με ινσουλινο-εξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος κρίνεται λοιπόν επιτακτική και απαιτεί εξατομικευμένο διαγνωστικό έλεγχο, αλλεργιολογική συμβουλευτική και ενεργητική απευαισθητοποίηση, όπου αυτή είναι δυνατή.

2.7/5 - (4 votes)
Print Friendly, PDF & Email