ΕΙΜΑΙ 65 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΣ ΕΙΧΑ ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΙΛΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑΖΑΝ ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ ΛΟΓΩ ΥΓΡΑΣΙΑΣ. ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΞΑΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΩΣΠΟΥ ΠΗΓΑ ΑΜΕΡΙΚΗ. ΕΚΕΙ ΜΕ ΥΓΡΑΣΙΑ 90% ΑΡΧΙΣΕ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΜΕ ΦΟΡΤΩΣΑΝ ΜΕ ΚΟΡΤΙΖΟΝΕΣ. ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΣΤΟ MEMORIAL HOSPITAL OF NEW YORK ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΡΑΣΙΑ..ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΕΣΤ ΜΕ ΠΑΓΑΚΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΥ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ ΚΟΡΤΙΖΟΝΗ ΜΟΥ ΕΔΩΣΑΝ…ΤΩΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΖΑΧΑΡΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΚΟΡΤΙΖΟΝΗ….ZIRTEK KAI ATARAX ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ…ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΠΙ (BILARGEN) ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΑ ΕΛΠΙΔΑ???

Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας.

Η πάθηση που επιβεβαιώθηκε με τη δοκιμασία πάγου στο χέρι ονομάζεται κνίδωση από ψύχος. Παρουσιάζεται ως εξανθήματα με κνησμό όταν ο ασθενής εκτεθεί σε ψυχρό ερέθισμα (π.χ. έκθεση σε κρύο αέρα ή μπάνιο σε κρύα θάλασσα). Η κνίδωση από ψύχος δεν εκλύεται από την υγρασία αυτή καθ’ αυτή αλλά από το κρύο. Συνεπώς η περιγραφή σας για την υγρασία ως εκλυτικό αίτιο δημιουργεί κάποιες αμφιβολίες περί της διάγνωσης. Μια επίσκεψη σε κάποιον ειδικό αλλεργιολόγο θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποσαφήνιση αν πρόκειται για κνίδωση εκ ψύχους ή ίσως κάποια άλλη μορφή κνίδωσης που εκλύεται από φυσικά αίτια.

Η θεραπεία της κνίδωσης από ψύχος γίνεται με αποφυγή της έκθεσης σε ψύχος. Τα αντιισταμινικά βοηθούν στον έλεγχο ήπιων συμπτωμάτων αλλά προσοχή: αν η επιφάνεια σώματος που εκτίθεται στο ψυχρό ερέθισμα είναι μεγάλη και ο χρόνος έκθεσης επίσης μεγάλος μπορεί να προκληθεί επικίνδυνη αναφυλακτική αντίδραση και τότε τα αντιισταμινικά δεν βοηθούν.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των αντιισταμινικών: δεν υπάρχουν συγκριτικές μελέτες που να δείχνουν την αποτελεσματικότητα του αντιισταμινικού που αναφέρετε έναντι άλλων. Ωστόσο, η κλινική εμπειρία δείχνει οτι κάποιοι ασθενείς μπορεί να ανταποκρίνονται καλύτερα σε ένα συγκεκριμένο αντιισταμινικό σε σχέση με κάποιο άλλο. Αυτό μπορεί να φανεί μόνο στην πράξη.

Κλείνοντας, επειδή η περιγραφή σας αφήνει περιθώρια και άλλων ερμηνειών πέρα από την κνίδωση εκ ψύχους (εννοώ οτι μπορεί να έχετε και μια άλλη μορφή κνίδωσης με καθημερινή έκθυση πομφών), επιτρέψτε μου να σας προτείνω και πάλι την εκτίμηση από αλλεργιολόγο.

Για την ομάδα του allergikos.gr

Γιώργος Σταυρουλάκης

Αλλεργιολόγος

Σημείωση: οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εκτίμηση από ειδικό αλλεργιολόγο.

5/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email