ΕΡΩΤΗΣΗ:Καλημέρα χτες ήμουν καλεσμένη σε ένα τραπέζι και έφαγα σουπιές, χταπόδια, γαριδομακαρονάδα και ψάρι. Όταν τελείωσα το φαγητό μετά από μισή ώρα ένιωσα έντονο πόνο στην κοιλιά , φαγούρα στο λαιμό και στα χεριά. Ο πόνος στην κοιλιά πέρασε ενώ η φαγούρα ακόμα συνεχίζεται τι να κάνω? Σας ευχαριστώ.

Απάντηση:

Στο γεύμα που περιγράφετε περιέχεται πάνω από ένα αλλεργιογόνο (οστρακοειδή, ψάρι). Η αλλεργική αντίδραση από τροφές μπορεί να έχει τα χαρακτηριστικά που περιγράφετε αλλά συνήθως τα συμπτώματα, έστω κι αν ο ασθενής δεν αναζητήσει άμεσα βοήθεια, υποχωρούν μετά από μερικές ώρες. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι οι αλλεργικές αντιδράσεις σε τροφές, ειδικά η αναφυλαξία, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, οπότε επείγει η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Η άλλη πληροφορία που είναι σημαντική είναι αν κάποιος άλλος από τους συνδαιτυμόνες σας έκανε παρόμοια συμπτώματα, καθώς υπάρχει μια τροφική δηλητηρίαση που οφείλεται στην κατανάλωση ψαριών ακατάλληλα διατηρημένων (σκομβροΐδωση). Η κατάσταση αυτή προκαλεί συμπτώματα από το καρδιαγγειακό (ταχυπαλμία, υπόταση), το γαστρεντερικό (κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετος) αλλά και το αναπνευστικό σύστημα (κρίση άσθματος) και οφείλεται στην παραγωγή της ισταμίνης από βακτήρια που αναπτύσσονται λόγω της ακατάλληλης διατήρησης.

Τέλος σε κάποιους ευαίσθητους ασθενείς, η κατανάλωση οστρακοειδών λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ισταμίνη μπορεί να προκαλέσει δερματικά κυρίως συμπτώματα.

Σε κάθε περίπτωση η σύσταση είναι να απευθυνθείτε άμεσα σε ειδικό, για να βοηθήσει με τον κνησμό και να εκτιμήσει ποιο από τα παραπάνω ισχύει, ώστε να σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες και θεραπεία.

Ειρήνη Ρουμπεδάκη

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

Rate this post
Print Friendly, PDF & Email