ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω αλλεργία στα προφυλακτικά και δοκίμασα προϊόν από πολυισοπρένιο. Δυστυχώς όμως πάλι εμφάνισα συμπτώματα. Τί συμβαίνει; Τί μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Η αλλεργία στα προφυλακτικά οφείλεται σε ευαισθητοποίηση του ασθενούς στις πρωτεΐνες που περιέχει το latex, το επεξεργασμένο εκχύλισμα του δέντρου hevea brasiliensis (καουτσούκ). Πρωτίστως, λοιπόν, θα πρέπει να εξεταστείτε ώστε να επιβεβαιωθεί η αλλεργία σας στο latex. Αυτό γίνεται με δερματικά τεστ και με ειδικές εξετάσεις αίματος. Παράλληλα θα πρέπει να σας δωθούν οδηγίες αποφυγής του latex σε άλλες καταστάσεις όπως χειρουργείο, οδοντιατρικές εργασίες κ.λπ.. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει ο ιατρός να χρησιμοποιεί ειδικά nonlatex γάντια, κυρίως βινυλίου. Τέλος, ο αλλεργιολόγος σας θα σας ενημερώσει για την ενδεχόμενη ευαισθητοποίησή σας σε ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες αντίστοιχες με αυτές που βρίσκονται στο latex όπως τα κάστανα, οι μπανάνες, τα avocado κ.λπ.

Αναφορικά με τα προφυλακτικά, στην αγορά (Ελληνική και διεθνή) κυκλοφορούν τέσσερις τύποι nonlatex προφυλακτικών: πολυισοπρενίου, πολυουρεθάνης, δέρματος αρνιού και νιτριλίου.

Κάθε τύπος έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα (τιμή, αίσθηση, ευκολία ή δυσκολία στο σπάσιμο κ.λπ.). Συνοπτικά πρέπει να γνωρίζετε ότι νιτριλίου υπάρχουν μόνο για γυναίκες, τα δέρματος αρνιού χρησιμοποιούνται μόνο ως αντισύλληψη καθώς δεν εμποδίζουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τα πολυουρεθάνης είναι αρκετά ακριβά. Τα πολυισοπρενίου, τέλος, έχουν αρκετά πλεονεκτήματα αλλά, καθώς παράγονται από επεξεργασία του φυσικού latex, μπορεί να παραμένουν ίχνη του και επομένως ένας μικρός, αλλά σημαντικός, αριθμός ανθρώπων (όπως πιθανότατα και εσείς) να έχουν αλλεργία ακόμα και σε αυτά. Θα σας πρότεινα, λοιπόν, αφενός να επισκεφθείτε τον αλλεργιολόγο σας και αφετέρου να δοκιμάσετε κάποιον από τους άλλους τρεις τύπους προφυλακτικού.   

Με τιμή,

Δημήτρης Μήτσιας

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

5/5 - (2 votes)
Print Friendly, PDF & Email