ΕΡΩΤΗΣΗ: Καλημέρα σας έχω αλλεργική ρινίτιδα και αλλεργικό άσθμα. Φέτος τα συμπτώματα έχουν ενταθεί με πάρα πολύ βήχα και επίσης έχω πυρετό. Την πρώτη φορά που μου εμφανίστηκε η ρινίτιδα είχα πάλι πυρετό και νόμιζα ότι ήταν γρίπη. Πήγα στο νοσοκομείο και μετά σε αλλεργιολόγο. Ένα από τα συμπτώματα είναι και ο πυρετός; Γιατί μετά από τρία χρόνια που είχα ήπια συμπτώματα τώρα είναι σε έξαρση; Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση:

Συχνά η ένταση των αλλεργικών συμπτωμάτων παρουσιάζει διακυμάνσεις από χρονιά σε χρονιά, αφού εξαρτάται από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες όπως οι ατμοσφαιρικές συνθήκες, καθώς η ύπαρξη έντονου αέρα επιδεινώνει τους αλλεργικούς, η συγκέντρωση των αλλεργιογόνων που είναι αυξημένη το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα, τις μετεωρολογικές συνθήκες, αφού η ζέστη και η υγρασία βοηθά την ανθοφορία κ.α. Επίσης ως φυσική πορεία της νόσου,  σε πολλούς ασθενείς τα συμπτώματα επιδεινώνονται με προσθήκη νέων ή με επιδείνωση αυτών που ήδη υπάρχουν. Η αναπνευστική αλλεργία αρχικά περιγράφηκε ως πυρετός εκ χόρτου (hay fever), οπότε ναι μπορεί σε κάποιους ασθενείς να συνυπάρχει και πυρετός. Μπορεί επίσης να συνυπάρχει και μια λοίμωξη μαζί με την αναπνευστική αλλεργία, κάτι που μπορεί να πυροδοτήσει τα αλλεργικά συμπτώματα ειδικά στην έναρξη της εποχής των συμπτωμάτων, όταν αυτά είναι εποχικά.

Ειρήνη Ρουμπεδάκη

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

4.3/5 - (3 votes)
Print Friendly, PDF & Email