ΕΡΩΤΗΣΗ: Καλησπέρα σας. Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζω χρόνια κνίδωση η οποία οφείλεται σε συνοδό αυτοάνοσο νόσημα (θυρεοειδίτιδα Hashimoto). Η αλήθεια είναι ότι έχω κουραστεί από τις εξάρσεις της νόσου τα αγγειοιδήματα, τους τροφικούς περιορισμούς. Στράφηκα και σε εναλλακτικές θεραπείες οι οποίες κάθε άλλο παρά βοήθησαν. Διάβασα σε ένα άρθρο σχετικά με ένα εμβόλιο, το Xolair και θα ήθελα να ενημερωθώ για ενδεχόμενες αντενδείξεις, κόστος και επιθυμητά αποτελέσματα. Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ευχαριστούμε για την επικοινωνία. Καταρχήν να σας ξεκαθαρίσω ότι η χρόνια κνίδωση που σας ταλαιπωρεί δεν οφείλεται στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto αλλά συνυπάρχει με τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto – είναι γνωστό ότι πολλά αυτοάνοσης αρχής νοσήματα (η χρόνια κνίδωση και η Hashimoto είναι δύο από αυτά) πολλές φορές συνυπάρχουν στον ίδιο ασθενή χωρίς να υπάρχει αιτιολογική σχέση μεταξύ τους. Το Xolair (ομαλιζουμάμπη ή anti-IgE) είναι ένα σχετικά νέο βιολογικό φάρμακο (μονοκλωνικό αντίσωμα) που αυτήν τη στιγμή (Φεβρουάριος 2014) έχει ως μόνη επίσημη ένδειξη το αλλεργικό άσθμα. Το 2013 περιλήφθηκε και η χρόνια κνίδωση στις ενδείξεις χορήγησής του κάτι που αναμένεται να αναγνωριστεί και από τους ασφαλιστικούς φορείς μέσα στο 2014. Μέχρι τότε μπορεί να χορηγηθεί μόνο κατ’εξαίρεση μέσω μιας αρκετά γραφειοκρατικής διαδικασίας. Το κόστος για τον ασθενή είναι μηδενικό καθώς αποζημιώνεται στο 100% και τα αποτελέσματα είναι κατά κανόνα εξαιρετικά. Πρόκειται για γενικά ασφαλές σκεύασμα, αντένδειξη αποτελεί προηγούμενη αλλεργική αντίδραση σε αυτό ή κάποιο από τα έκδοχα, οι δε παρενέργειες είναι σπάνιες και περιλαμβάνουν αλλεργική αντίδραση, αρθραλγίες, εξάνθημα ή πυρετό. Γι’αυτό και πρέπει να χορηγείται σε ιατρείο με κατάλληλο εξοπλισμό αντιμετώπισης ενδεχόμενης αλλεργικής αντίδρασης.

Δημήτρης Μήτσιας

Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

 

3.9/5 - (7 votes)
Print Friendly, PDF & Email