ΕΡΩΤΗΣΗ: Τους τελευταίους 6 μήνες υποφέρω απο μια μορφή κνίδωσης. Εμφανίστηκε στο τέλος Αυγούστου με μικρά κόκκινα σημάδια στο μέτωπο. Το Νοέμβριο επισκέφτηκα γιατρό και μου έδωσε μια αγωγή με κορτιζόνη. Αντί να περιοριστούν τα σημάδια, το μέτωπο μου κοκκίνισε όλο, η φαγούρα έγινε πιο έντονη και άρχισε να εξαπλώνεται στο πρόσωπο και στο πίσω μέρος των αυτιών. Άλλαξα γιατρό, και αγωγή με xozal to βράδυ – oriens το πρωι, τα συμπτώματα εξακολουθούν να υπάρχουν και ιδιαίτερα η φαγούρα. Από μια σειρά αιματολογικών εξετάσεων βρέθηκε ο δείκτης ανοοσφαιρίνης ΙgE να είναι 367, οι υπόλοιπες ανοσολογικές αρνητικές. Ακολουθώ αγωγή για διαβήτη τύπου ΙΙ με χάπια glucophage και actos. Τις δύο τελευταίες μέρες με την έκθεση στον ήλιο επιδεινώθηκαν τα συμπτώματα (κοκκινίλες και φαγούρα) στο πρόσωπο και στο λαιμό, καθώς και στο επάνω μέρος των χεριών μου. Τι πρέπει να κάνω γιατί ο γιατρός μου είπε πως χρειάζεται πλέον τεστ βιοψίας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Καλησπέρα & ευχαριστούμε για την επικοινωνία,

δυστυχώς το πρόβλημά σας είναι αρκετά σύνθετο και οποιαδήποτε απόπειρα διάγνωσης χωρίς λεπτομερή ανάλυση του ιστορικού και κλινική εξέταση είναι μάταιη. Τα δεδομένα που αναφέρετε, ότι για παράδειγμα το εξάνθημα δεν ανταποκρίθηκε στα αντιισταμινικά και την κορτιζόνη, όπως και η επιδείνωση με τον ήλιο δεν είναι απολύτως τυπικά της κνίδωσης. Σκεφτείτε όμως ότι υπάρχουν κάποια εξανθήματα που μοιάζουν με κνίδωση αλλά δεν είναι, όπως και αρκετές παραλλαγές της ίδιας της κνίδωσης.

Το ότι ο γιατρός σας πρότεινε βιοψία της βλάβης είναι μια λογική επιλογή, από τη στιγμή που δεν είναι η τυπική εικόνα κάποιας κοινής πάθησης. Άλλωστε δε θα ταλαιπωρηθείτε πολύ, και οι πληροφορίες από την εξέταση μπορούν να διαλευκάνουν τη διάγνωση.

Σε κάθε περίπτωση, αν η κνίδωση είναι η πιθανότερη διάγνωση, θα σας βοηθούσε ενδεχομένως και η δοκιμασία αυτόλογου ορού, με την οποία μπορεί ο γιατρός σας να έχει στοιχεία για την πρόγνωση της νόσου.

Περισσότερες πληροφορίες για τη χρόνια κνίδωση και το τεστ αυτόλογου ορού μπορείτε να βρείτε εδώ.

Καλή συνέχεια & περαστικά,

Για την ομάδα του allergikos.gr,

Σάββας Σαββατιανός,

Αλλεργιολόγος

4/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email