Ερώτηση: Ειμαι 30 χρονων και έχω χρονια αλλεργική ρινίτιδα και βρογχίτιδα. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανιστικαν όταν ειμουν περιπου 10 χρονων και από τότε σχεδόν κάθε χρόνο αρρωσταίνω. Με πιάνει έντονο μπούκωμα στη μύτη και βήχας, πάντα ξηρός αλλα μερικές φορές και παραγωγικός με φλεματα. Μετά από επίσκεψη στον πνευμονολογο και θεραπεία με singulair, modulair και βρογχοδιασταλτικά σπρέι για περίπου 1 εβδομάδα ειμαι και πάλι καλά μέχρι να με ξαναπιάσει τον επόμενο χρόνο. Τα πρώτα χρονια τα φαινόμενα εμφανιζόταν περίπου Μαρτιο-Απρίλιο αλλα τώρα τελευταία από τις αρχές του φθινοπώρου δλδ Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Για 4 περιπου χρονια δεν είχα επισκεφτεί καθόλου γιατρό και τα συμπτώματα είχαν σχεδόν εξαφανιστεί. Τον χειμώνα του 13′ όμως επανήλθαν δριμύτερα και ο πνευμονολογος πέρα από την βασική θεραπεία μου έδωσε να παίρνω το modulair για 1 μήνα προληπτικά. Μόλις το σταμάτησα μετά από 1 εβδομάδα ξανα αρρωστησα και αυτή τη φορά μου το έδωσε για 3 μήνες. Για να γίνω καλά έπρεπε να περάσουν τα κρύα και ο χειμώνας και τέλη Απριλίου με άφησε η βρογχίτιδα. Φοβάμαι ότι με τόσο μεγάλη θεραπεία ο οργανισμός μου έχει γίνει χειρότερα από πριν καθώς έχει εξαρτηθεί από τα φάρμακα για να είναι καλά και σκέφτομαι να αλλάξω γιατρό. Αυτή τη στιγμή που γράφω (Οκτώβριος 14′) εχω πάλι αλλεργική ρινίτιδα και βρογχίτιδα με λίγο πυρετό και σκέφτομαι να πάω σε αλλεργιολογο. Με έναν καλό παθολόγο που μιλισα μου είπε ότι έχω ευαισθησία στην υγρασία και όχι κάποια αλλεργία σε κατι συγκεκριμένο. Πως μπορεί να με βοηθήσει ο αλλεργιολόγος να ξεπεράσω το πρόβλημα μου; Θα έχω ανακούφιση από τα συμπτώματα από τις πρώτες κιόλας μέρες όπως έχω με τα βρογχοδιασταλτικα και τα modulair; Μπορεί να με βοηθήσει η θεραπεία του αλλεργιολόγου να μην ξανά κυλίσω;

Απάντηση:

Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας.

Πρώτον, πρέπει να διαπιστωθεί αν πάσχετε από αλλεργία. Αυτό γίνεται από τον ειδικό αλλεργιολόγο με δερματικά τεστ και εξετάσεις αίματος. Έτσι θα φανεί αν είστε αλλεργικός και σε ποια αλλεργιογόνα (π.χ. γύρεις φυτών ή δέντρων, ακάρεα σκόνης, μούχλα- υγρασία κλπ).

Δεύτερον, αν πάσχετε από αλλεργία, ο αλλεργιολόγος θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία. Η θεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδα και το αλλεργικό άσθμα (έτσι ονομάζεται επίσημα η βρογχίτιδα στην οποία αναφέρεστε) είναι 2 ειδών: είτε συμπτωματική, που βοηθά στον έλεγχο των συμπτωμάτων αλλά δεν θεραπεύει μόνιμα την αλλεργία, είτε αιτιολογική, που θεραπεύει μόνιμα την αλλεργία. Η τελευταία αυτή θεραπεία ονομάζεται ανοσοθεραπεία και γίνεται είτε με ενέσεις είτε με υπογλώσσιες σταγόνες ή υπογλώσσια χάπια.

Τρίτον, κάνετε μεγάλο λάθος αν πιστεύετε οτι ο οργανισμός σας έχει εξαρτηθεί από τα φάρμακα. Τα φάρμακα που καταπολεμούν το άσθμα δεν είναι ναρκωτικά για να κινδυνεύετε να εθιστείτε. Αντιθέτως είναι απολύτως απαραίτητα για τον έλεγχο του άσθματος και θα χρειαστεί να τα λαμβάνετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα προκειμένου να τεθεί το άσθμα υπό έλεγχο. Δεν κάνουν κακό παρά μόνο καλό!!! Το άσθμα είναι μια νόσος εξελισσόμενη προς το χειρότερο με την πάροδο του χρόνου και γι αυτό σας συνιστώ να κινηθείτε άμεσα για να λάβετε σωστή διάγνωση και αν είστε αλλεργικός και ανοσοθεραπεία. Δεν φταίνε τα φάρμακα που επιδεινώνεται η κατάστασή σας με το χρόνο αλλά η ίδια η φύση της νόσου. Όσο νωρίτερα το αντιληφθείτε αυτό τόσο καλύτερα για εσάς. Το άσθμα είναι μια χρόνια αυτοσυντηρούμενη φλεγμονή των αεραγωγών, που με κάθε ίωση που περνάτε ή σε κάθε άνοιξη αν είστε αλλεργικός, θα παθαίνει έξαρση και αυτό θα αφήνει αθροιστικά κατάλοιπα στα πνευμόνια με τελικό αποτέλεσμα τη σταδιακή ελάττωση της αναπνευστικής λειτουργίας. Μόνο η εισπνεόμενη κορτιζόνη σε συνδυασμό με βρογχοδιασταλτικά μπορούν να θέσουν τη φλεγμονή του άσθματος υπό έλεγχο. Παράλληλα, αν είστε αλλεργικός η ειδική ανοσοθεραπεία μπορεί να θεραπεύσει την αλλεργία που προκαλεί το άσθμα.

Τέταρτον, αν είστε αλλεργικός και επιλέξετε να κάνετε την ειδική ανοσοθεραπεία για οριστική θεραπεία της αλλεργίας σας τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν μετά από 6 μήνες έως ένα χρόνο. Η ανακούφιση δεν είναι άμεση όπως με τα βρογχοδιασταλτικά αλλά αν επιμείνετε η βελτίωση έως ίαση συμπτωμάτων είναι πρακτικά μόνιμη. Η ανοσοθεραπεία διαρκεί συνολικά από 3 έως 5 έτη.

Πέμπτον, όπως ανέφερα, η ανοσοθεραπεία είναι η μοναδική διαθέσιμη αιτιολογική αντιμετώπιση για την πλήρη και ουσιαστική θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας και του αλλεργικού άσθματος. Αν είστε αλλεργικός τότε ναι, η θεραπεία αυτή μπορεί να σας βοηθήσει ουσιαστικά, γιατί θα θεραπεύσει την αλλεργία που είναι η αιτία του άσθματος.

Για την ομάδα του allergikos.gr

Γιώργος Σταυρουλάκης

Ειδικός Αλλεργιολόγος

Σημείωση allergikos.gr: οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

3.9/5 - (17 votes)
Print Friendly, PDF & Email