Ερώτηση : Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ 20 ΕΤΩΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΔΙΚΑΚΙ, ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ ΣΤΑ ΑΚΑΡΕΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΓΡΩΣΤΩΔΗ. ΤΑ 3 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗΣ ΡΙΝΙΤΙΔΑΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΞΕΠΕΡΝΟΥΣΕ ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΕΦΕΤΟΣ ΟΜΩΣ ΕΚΑΝΕ ΞΗΡΟ ΒΗΧΑ ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ.Η ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΘΗΚΕ ΜΕ 4 ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ;

Απάντηση  

Καλησπέρα,

ευχαριστούμεγια την επικοινωνία.

Όπως ήδη θα έχετε διαβάσει η ανοσοθεραπεία είναι η μοναδική αιτιολογική θεραπεία που έχουμε,  με πολύ καλά αποτελέσματα.

Αυτό που έχει σημασία για την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας δεν είναι ο αριθμός των εμβολίων, αλλά η σωστή επιλογή των αλλεργιογόνων που θα έχει το κάθε εμβόλιο και η συμμόρφωση του ασθενούς στο πρόγραμμα της ανοσοθεραπείας. Αυτό γίνεται με βάση  την κλινική εικόνα του ασθενούς , η οποία θα πρέπει να συσχετίζεται  άμεσα με το είδος του αλλεργιογόνου( για παράδειγμα όσον αφορά στην ελιά ο ασθενής θα πρέπει να έχει συμπτώματα το Μάιο που η ελιά ανθίζει- αν αυτό δε συμβαίνει,  τότε πιθανά η ευαισθητοποίηση στην ελιά είναι ακόμη ασυμπτωματική και δε χρειάζεται συμπεριληφθεί η ελιά στα εμβόλια).

Επί αμφιβολίας λοιπόν της κλινικής εικόνας σε σχέση με τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα υπάρχουν ειδικές εξετάσεις (αιματολογικές ή  προκλήσεις)   που  διευκρινίζουν την συσχέτιση του αλλεργιογόνου με την κλινική εικόνα.

Αν όλα τα αλλεργιογόνα στα οποία έχετε ευαισθητοποίηση είναι  « ενεργά» θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα εμβόλια και η αποτελεσματικότητα (αν και η συμμόρφωση είναι καλή) ,  θα είναι πολύ καλή.  

Με εκτίμηση, 

Πίσκου Κωνσταντίνα

Αλλεργιολόγος 

Σημείωση allergikos.gr: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοινού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

5/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email