Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η καλή υγεία της μέλλουσας μητέρας κατά την εγκυμοσύνη είναι ο θεμελιώδης παράγοντας για τη γέννηση ενός υγιούς παιδιού. Τι επίδραση έχουν όμως τα έντονα ψυχοτραυματικά γεγονότα όπως ένα διαζύγιο, η απόλυση από την εργασία ή η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στο παιδί που θα γεννηθεί; Και ακόμη περισσότερο, μπορεί ένα ψυχοτραυματικό γεγονός κατά την κύηση να επηρρεάσει την εμφάνιση αλλεργίας στο παιδί;
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο αλλεργιολογικό περιοδικό Journal of Allergy and Clinical Immunology κατέληξε στο συμπέρασμα πως, ακόμη και χωρίς η μητέρα να έχει ιστορικό αλλεργίας, το έντονο άγχος από κάποιο δυσάρεστο γεγονός επιδρά στο παιδί αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης κάποιας αλλεργικής πάθησης.
Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές του πανεπιστημιακού ερευνητικού κέντρου Hamburg- Eppendorf στη Γερμανία, δανείστηκαν τα δεδομένα μιας αυστραλιανής μελέτης σχετικής με την εγκυμοσύνη, όπου έγινε παρακολούθηση 1.587 ζευγών μητέρων- παιδιών, από τη σύλληψη μέχρι τα παιδιά να φτάσουν σε ηλικία 14 ετών. Τα σημαντικά γεγονότα στη ζωή των μητέρων καταγράφηκαν την 18η και 34η εβδομάδα της κύησης. Η εμφάνιση αλλεργίας στα παιδιά, με τη μορφή ατοπικής δερματίτιδας, αλλεργικής ρινίτιδας ή άσθματος, εκτιμήθηκε στην ηλικία των 6 και ξανά στην ηλικία των 14 ετών.
Μετά τη στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων φάνηκε ότι η πιθανότητα εμφάνισης ατοπικής δερματίτιδας και άσθματος σε ηλικία 14 ετών ήταν σημαντικά αυξημένη στα παιδιά των μητέρων που βίωσαν κάποιο ψυχοτραυματικό γεγονός κατά το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης τους.
Όπως σχολίασε η επικεφαλής της έρευνας, Dr Petra Arck στο Reuters Health, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο προέκυψε όταν εξέτασαν χωριστά τις μητέρες που είχαν οι ίδιες και αυτές που δεν είχαν οι ίδιες άσθμα: η επίδραση των γεγονότων στη ζωή της μητέρας επηρρέαζε την εμφάνιση άσθματος στο παιδί μόνο στην περίπτωση που η μητέρα δεν είχε η ίδια άσθμα. Συνεπώς, σε μια περίπτωση εγκυμονούσας γυναίκας που δεν είναι αλλεργική, η επίδραση ενός έντονα δυσάρεστου γεγονότος μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργίας στο παιδί.
Να λοιπόν μια πιθανή, τουλάχιστον μερική, εξήγηση για την εμφάνιση αλλεργίας, ειδικά σε παιδιά των οποίων η μητέρα δεν ήταν αλλεργική. Ωστόσο, όπως συμβαίνει σε κάθε νέα μελέτη με πρωτοποριακά συμπεράσματα, η ιατρική κοινότητα είναι κατ’ αρχάς επιφυλακτική: απαιτείται επαλήθευση και επιβεβαίωση από νέες μελέτες. Ο αντίλογος στα συμπεράσματα που προέκυψαν, θα μπορούσε να είναι ότι η αύξηση της αλλεργίας στα παιδιά μπορεί να ήταν αποτέλεσμα όχι του stress της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη αλλά των αλλαγών στους περιβαλλοντικούς παράγοντες, που το ψυχοτραυματικό γεγονός επέφερε. Για παράδειγμα, η απόλυση μια γυναίκας από την εργασία της, ανάγκασε την οικογένεια να μετακομίσει σε ένα μικρότερο σπίτι με υγρασία, πράγμα που συνέβαλλε στην εμφάνιση αλλεργίας στο παιδί. Αυτή ακριβώς είναι και η πρόκληση για τους μελλοντικούς ερευνητές: να διευκρινίσουν μέχρι ποιό βαθμό ένα έντονο πλήγμα στην ψυχική ισορροπία της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί πράγματι να επηρρεάσει την εμφάνιση αλλεργίας στο παιδί.