Οι αλλεργίες είναι πολυπαραγοντικά νοσήματα. Αυτό σημαίνει ότι για να εκδηλωθούν χρειάζεται “κατάλληλο” γενετικό υλικό αλλά και συγκεκριμένες περιβαλλοντικές επιδράσεις. Δεν είναι κληρονομούμενα νοσήματα με την αυστηρή έννοια, δηλαδή αν ένας γονιός έχει αλλεργίες, θα υπάρχει συγκεκριμένη πιθανότητα να αναπτύξει και το παιδί, αλλά υπάρχει σαφώς κάποιου βαθμού κληρονομική προδιάθεση. Αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι στην εκδήλωση των αλλεργιών εμπλέκονται πάρα πολλά γονίδια.
Στην προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας να ανακαλύψει το γονιδιακό υπόστρωμα των αλλεργιών, έρχεται να προστεθεί η ανακοίνωση επιστημόνων από το John’s Hopkins και το Ινστιτούτο Γενετικής Ιατρικής των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία ασθενείς με τα σπάνια σύνδρομα Marfan και Loeys-Dietz εμφανίζουν συχνότερα αλλεργίες λόγω επιπτώσεων στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Η σημασία της ανακάλυψης αυτής μένει να αποδειχθεί. Ο υπαίτιος των αλλεργιών δε φαίνεται να είναι ένας και, ακόμα κι αν ήταν, είμαστε μακρυά από την ανάδειξή του. Αυτές οι προσπάθειες, όμως, προσθέτουν ένα ακόμα λιθαράκι στην καλύτερη κατανόηση πολύπλοκων νοσημάτων όπως οι αλλεργίες.
Διαβάστε περισσότερα:
http://www.dimokratianews.gr/content/18118/αλλεργίες-βρέθηκε-ο-υπαίτιος
και για λεπτομέρειες κάντε κλικ στο
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/07/130724200603.htm