Αλλεργία στα αντιηλιακά

Η χρήση των αντιηλιακών έχει γίνει μέρος της καθημερινής μας περιποίησης. Πράγματι πριν από μερικά χρόνια τα αντιηλιακά χρησιμοποιούνταν μόνο σε περίπτωση μεγάλης έκθεσης στο άμεσο ηλιακό φως , όπως συμβαίνει στην παραλία. Ωστόσο σήμερα, τα αντιηλιακά χρησιμοποιούνται καθημερινά, ακόμα και στην πόλη, τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Συχνά μάλιστα τα χρησιμοποιούμε χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε καθώς τα βρίσκουμε ως συστατικά μέσα στις ενυδατικές κρέμες ημέρας.
Αν και η χρήση τους είναι απαραίτητη, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια αυξανόμενη συχνότητα των αλλεργικών δερματικών αντιδράσεων. Οι περισσότερες από αυτές τις αλλεργικές αντιδράσεις οφείλονται σε δερματίτιδα εξ επαφής.

Τι είναι όμως η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής; Πρόκειται για ένα κνησμώδες δερματικό εξάνθημα που συνήθως προκαλείται από την άμεση επαφή με το δέρμα με ένα χημικό συστατικό του αντιηλιακού.
Ποιες ομάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη αλλεργίας σε κάποιο αντιηλιακό;

 • Οι γυναίκες, πιθανώς ως αποτέλεσμα της συχνότερης χρήσης καλλυντικών.
 • Οι ασθενείς με έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα.
 • Οι άνθρωποι που έχουν εφαρμόσει τα αντιηλιακά σε τραυματισμένο δέρμα.
 • ‘Οσοι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.

Υπάρχουν πολλά ενεργά συστατικά στα αντιηλιακά που μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδα εξ επαφής. Ας δούμε μερικά από αυτά που προκαλούν συχνότερα προβλήματα

 •  Παρααμινοβενζοϊκό οξύ (ΡΑΒΑ). ‘Ηταν ένα από τα πρώτα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν στα αντιηλιακά. Σήμερα δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά, λόγω των πολλών παρενεργειών. Ωστόσο, μια σειρά από χημικές ουσίες που σχετίζονται με το PABA χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα, συμπεριλαμβανομένων του παδιμικού Α και O. Οι ασθενείς με ευαισθητοποίηση στο PABA μπορεί να είναι αλλεργικοί και σε άλλες παρόμοιες χημικές ουσίες, όπως η παραφαινυλενιοδιαμίνης που βρίσκεται σε προϊόντα βαφής μαλλιών.
 • Οι βενζοφαινόνες έχουν χρησιμοποιηθεί στα αντιηλιακά για 50 χρόνια και αποτελούν μια από τις πιο κοινές αιτίες δερματίτιδας εξ επαφής από αντιηλικό. Άλλα ονόματα είναι: oxybenzone, Eusolex 4360, μεθανόνη, Uvinal M40, διφαινυλκετόνη και οποιαδήποτε άλλη χημική ονομασία με κατάληξη “-βενζοφαινόνη“.
 • To βάλσαμο του Περού,  τα έλαια κανέλας και το κιναμμωμικό οξύ.
  patch-test-allergia

  Patch-test

Αν λοιπόν εμφανίζετε κάποιο εξάνθημα μετά από τη χρήση αντιηλιακού θα πρεπει να γνωρίζετε τι σας ενοχλεί ώστε να μπορείτε να το αποφύγετε, χωρίς να αποκλείσετε εντελώς τη χρήση όλων των αντιηλιακών. Η διάγνωση γίνεται με επιδερμικές δοκιμασίες επικόλλησης (patch tests) και είναι ο καλύτερος τρόπος για τον προσδιορισμό της αιτίας της δερματίτιδας εξ επαφής και συνεπώς την αποφυγή της.

Ποτέ χωρίς αντιηλιακή προστασία στον ήλιο! Καλό καλοκαίρι!

5/5 - (1 vote)
Print Friendly, PDF & Email